Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Raport: Companiile din România și Ungaria plătesc cele mai mari prețuri la energie

15 feb. 08:45   Externe
1899 1

Conform Raportului anual privind piața unică și competitivitatea, publicat de Comisia Europeană miercuri, se constată că companiile din România și Ungaria se confruntă cu cele mai ridicate tarife la energie din Uniunea Europeană. Aceste tarife sînt aproape de trei ori mai mari decît cele plătite de firmele din Finlanda, scrie Agerpres.

Raportul subliniază că agresiunea Rusiei în Ucraina a generat o criză energetică ce a afectat semnificativ gospodăriile și competitivitatea industriei europene. Prețurile energiei electrice pentru industriile de mari dimensiuni în UE au fost ușor mai mici decît cele din Japonia și Regatul Unit pînă în 2021, deși de două ori mai mari decît cele din SUA. Din 2021 și în continuare, în urma șocului provocat de invazie, diferența de preț față de SUA a crescut, afectînd competitivitatea UE. Desigur, deși prețurile la energie au cunoscut o scădere în prezent, acestea rămîn considerabil peste tendințele anterioare pe termen lung și mențin o constantă superioritate față de regiunile concurente. Astfel, prețul mediu plătit de o companie de talie medie din UE a ajuns la 0,21 euro pe kilowatt-oră (KWh) în 2023, comparativ cu 0,18 euro în 2022.

În cadrul companiilor mijlocii din România, tarifele la electricitate se situează în fruntea listei în UE, atingînd suma de 0,33 euro pe KWh, urmate de cele din Ungaria, care plătesc 0,30 euro pe KWh. În contrast, cele mai mici tarife au fost identificate în Finlanda și Portugalia, la 0,10 euro pe KWh.

Raportul Executivului european evidențiază că Marea Britanie a înregistrat creșteri semnificative în tarifele la energie, în timp ce prețurile la energie în SUA au rămas la un nivel redus.

De asemenea, raportul Comisiei indică că ponderea energiei din surse regenerabile în Uniunea Europeană a atins 23,02% în 2022. În comparație, în 2020, ultimul an cu date comparabile disponibile, ponderea energiei din surse regenerabile era de două ori mai mare în UE decît în SUA și Japonia. Obiectivul Uniunii Europene pentru anul 2030 este să atingă 42,5% din energia utilizată din surse regenerabile.

1
9
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?