Acest lucru a fost anunțat de Vladimir Putin la o reuniune a înalților reprezentanți ai țărilor din asociație pe probleme de securitate.
"Astăzi, dorința de a se alătura activităților asociației noastre (BRICS) într-o formă sau alta a fost declarată deja de mai mult de treizeci de țări, mai exact 34 de state", a declarat președintele rus.
El a menționat că Rusia, în calitate de președinte în exercițiu, a adoptat o abordare responsabilă în organizarea activității comune. Astfel, ea a facilitat integrarea cea mai rapidă și mai organică a noilor țări membre în toate mecanismele BRICS.
„Președinția rusă a inițiat noi domenii de cooperare. Acestea includ reuniuni ale miniștrilor transporturilor, ale șefilor serviciilor geologice, Forumul BRICS privind medicina nucleară. Pe plan cultural și umanitar, au avut o mare rezonanță forumurile civile și academice BRICS, jocurile sportive ale prieteniei, precum și festivalurile și expozițiile tematice din diferite orașe rusești", a adăugat Vladimir Putin.
Președinția anuală a BRICS a revenit Rusiei la 1 ianuarie. Anul a început cu noi membri care s-au alăturat grupului - pe lîngă Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud, acesta include acum Egipt, Etiopia, Iran, EAU și Arabia Saudită.
După cum a remarcat anterior ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în urma reuniunii miniștrilor de Externe BRICS, s-a decis să se ia o pauză în acceptarea de noi membri. Potrivit viceministrului Serghei Ryabkov, criteriile pentru noua categorie de țări partenere sînt în curs de elaborare. Se preconizează că astfel de criterii, împreună cu o listă de țări care ar putea deveni parteneri, vor fi supuse aprobării liderilor BRICS pînă la summitul de la Kazan.
Adăuga comentariu