Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Putin explică semnificația legitimității lui Zelenski pentru Rusia

20 mai. 12:15   Externe
3030 0

Legitimitatea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski este importantă pentru Rusia, deoarece documentele hotărîtoare trebuie să fie semnate cu autorități legitime.

Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă în China.

„Despre legitimitate: la această întrebare trebuie să răspundă în primul rînd sistemul politic și juridic al Ucrainei însăși. Există tot felul de opțiuni acolo în constituție. Aceasta este o chestiune de evaluare, această evaluare, desigur, în primul rînd, trebuie să fie dată de Curtea Constituțională, chiar aș spune așa - de către sistemul politic al Ucrainei însăși", a declarat președintele rus.

El a mai spus că „pentru Moscova, desigur, contează”.

„Pentru că, dacă este vorba de semnarea unor documente, desigur, trebuie să semnăm documente într-un domeniu atît de important cu autorități legitime”, a conchis Putin.


Potrivit acestuia, partea rusă a fost anterior cu liderul ucrainean „în contact constant înainte ca conflictul să se transforme într-o fază acută de luptă armată”.

Ucraina urma să organizeze alegeri prezidențiale la 31 martie 2024. Acestea au loc în ultima duminică din luna martie a anului în care expiră atribuțiile șefului de stat în exercițiu, potrivit Constituției ucrainene.

Poziția Kievului este că legea marțială este în vigoare în țară din 24 februarie 2022. Parlamentul ucrainean o prelungește la fiecare trei luni. Legea privind regimul juridic (articolul 19) interzice în mod explicit modificarea Constituției ucrainene, alegerea președintelui, a Radei și a organelor locale de autoguvernare în aceste condiții. Codul electoral (articolul 20) prevede că data alegerilor trebuie stabilită în termen de o lună de la încheierea perioadei de lege marțială.

În martie, președintele Comisiei Electorale Centrale ucrainene, Oleg Didenko, ca răspuns la o anchetă a ziarului Glavkom cu privire la mandatul lui Zelenski, a explicat că, în conformitate cu constituția țării, președintele ucrainean își îndeplinește atribuțiile pînă la preluarea mandatului de către noul șef de stat ales, însă legea marțială declarată în țară nu permite organizarea de alegeri prezidențiale. Prin urmare, atribuțiile liderului ucrainean după 20 mai vor fi prelungite automat pînă la organizarea de noi alegeri, a explicat el. Acest lucru a fost confirmat de ministrul Justiției, Denis Maliuska, într-un interviu acordat BBC în luna mai.

8
4
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?