X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Proteste antiguvernamentale în Spania

28 noi. 2022,, 08:32   Externe
1984 0

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică în mai multe oraşe ale Spaniei, inclusiv în capitala Madrid, la apelul partidului de extremă-dreaptă Vox, protestînd împotriva guvernului de stînga al premierului Pedro Sanchez, un guvern „al trădării, insecurităţii şi ruinei”, potrivit demonstranţilor, informează Digi24.ro.

Circa 25.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat în Piaţa Colon din centrul Madridului. „Avem un guvern care conduce împotriva oamenilor, care scade pedepsele de închisoare pentru crime, care dezarmează poliţia”, a spus în discursul său la protest liderul Vox, Santiago Abascal.

Acesta din urmă a făcut astfel referire la planificata eliminare din Codul Penal a delictului de nesupunere, pentru care 9 responsabili separatişti catalani au fost condamnaţi în urma tentativei de secesiune a Cataloniei din 2017. Minoritar în parlamentul de la Madrid, guvernul lui Sanchez este captiv unor negocieri permanente cu separatiştii catalani sau basci pentru a-şi putea trece actele normative, scrie AFP, potrivit Agerpres. Abascal a evocat şi ''dublarea agresiunilor sexuale după venirea la putere a lui Sanchez şi a unei ministre nebune care a făcut o lege cu binecuvîntarea guvernului, a stîngii politice şi mediatice care a scos (din închisori) violatori şi pedofili''.

El s-a referit aici la faimoasa lege aşa-numită „numai un da este un da'', care instituie obligaţia consimţămîntului explicit pentru un act sexual, în caz contrar acesta poate fi considerat viol, dar care la alte capitole a redus pedepsele în cazul altor delicte sexuale.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost numit vineri preşedinte al Internaţionalei Socialiste (IS), la congresul acestei organizaţii care s-a încheiat duminică la Madrid, el fiind unicul candidat. Decizia sa de a candida pentru acest post, unul relativ puţin vizibil, a fost interpretată în Spania, mai ales de către presă, drept un semn al intenţiei sale de a folosi această organizaţie ca pe o trambulină personală către un post internaţional mai important dacă - aşa cum prezic sondajele - formaţiunea sa Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) va pierde alegerile legislative de la sfîrşitul anului viitor.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?