Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Propunerea Chinei către marile state cu arme nucleare

29 feb. 12:15   Externe
2537 0

China a cerut statelor cu cele mai mari arsenale nucleare să cadă de acord asupra unui acord „cu privire la utilizarea armelor nucleare neprevăzute unul împotriva celuilalt”.

Informația este prezentată de RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Directorul general al Departamentului de Control al Armelor al Ministerului chinez de Externe Sun Xiaobo, la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, a cerut statelor cu arme nucleare să-și îndeplinească „responsabilitățile speciale și prioritare” pentru dezarmarea nucleară, în conformitate cu Convenția ONU.

El a menționat că Conferința pentru Dezarmare ar trebui să definească o foaie de parcurs sau un calendar pentru un instrument juridic internațional care să protejeze statele care nu dispun de arme nucleare de amenințarea armelor nucleare.

„Statele cu arme nucleare ar trebui să negocieze și să încheie un tratat de interzicere a primei utilizări unele împotriva altora sau să facă o declarație politică în această chestiune”, a spus Sun.


După cum știți, Rusia și Statele Unite au cele mai mari arsenale nucleare din lume. Și China și India sînt singurele state dotate cu arme nucleare care aderă oficial la o politică de „renunțare la prima utilizare”.

Sun a cerut, de asemenea, controale universale, nediscriminatorii și neproliferative ale exporturilor pentru a aborda preocupările de securitate globală și pentru a promova o mai mare conformitate biochimică pentru a menține credibilitatea sistemului tratatului de control al armelor.

În plus, diplomatul chinez consideră că este necesar să se acorde atenție dezvoltării normelor internaționale și să contracareze noile provocări științifice și tehnologice în domenii precum inteligența artificială, spațiul cosmic și spațiul cibernetic.

El a descris că situația internațională de securitate strategică se confruntă cu noi provocări și că țările cu cea mai mare putere militară au „încălcat în mod repetat tratatele” pentru „a-și atinge propria superioritate absolută”.

8
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?