X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Președintele Turkmenistanului anunță că predă puterea

15 feb. 12:30   Război în Ucraina
2149

Fiul liderului autoritar al Turkmenistanului va candida la alegerile prezidenţiale anticipate de luna viitoare, o mişcare care pune bazele unei dinastii politice în această republică din Asia Centrală, bogată în gaze naturale.

FB: Berdîmuhamedov a venit la putere în 2006 şi a instaurat un cult al personalităţii, la fel capredecesorul său.

Gurbangulî Berdîmuhamedov, în vîrstă de 64 de ani, a anunţat sîmbătă alegerile anticipate, afirmînd că este pregătit să cedeze puterea unei noi generaţii, într-o declaraţie care părea să sugereze că fiul său Serdar, în vîrstă de 40 de ani, îi va succeda, relatează Mediafax.

Televiziunea de stat din Turkmenistan a relatat luni că Partidul Democrat din ţară l-a desemnat pe Serdar drept candidat. El a ocupat o serie de posturi guvernamentale din ce în ce mai importante şi este în prezent vicepreşedinte al cabinetului.

Votul este programat pentru 12 martie.


Nicio rundă de alegeri din Turkmenistanul post-sovietic nu a fost considerată cu adevărat competitivă. Deşi opt candidaţi au concurat împotriva lui Berdîmuhamedov la ultimele alegeri din 2017, toţi şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul său, iar Berdîmuhamedov a obţinut peste 97% din voturi.

Berdîmuhamedov a venit la putere în 2006, după moartea excentricului Saparmurat Niazov, şi a instaurat un cult al personalităţii, similar celui al predecesorului său. Sub conducerea sa, ţara a rămas greu accesibilă pentru străini.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав