X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președintele Georgiei a plecat la Paris fără o coordonare cu guvernul

9 noi. 2023,, 18:45   Externe
2095 0

Guvernul georgian nu a autorizat-o pe președinta Salome Zurabișvili să efectueze o deplasare la Paris, dar aceasta efectuează totuși vizita.

Despre acest lucru relatează Ekho Kavkaza, transmite "Adevărul European".

Premierul Irakli Garibashvili se află deja în capitala franceză, unde intenționează să participe la Forumul pentru pace de la Paris. Zurabișvili a plecat, de asemenea, la Paris, a precizat serviciul său de presă.

La 8 noiembrie, Salome Zurabișvili a declarat în timpul unui discurs în apropierea Palatului Orbeliani: "Mîine voi merge la Paris, unde are loc Forumul Păcii - așa cum este planificat acum, va fi prezent și prim-ministrul, în acest sens vom putea să dăm, voluntar sau involuntar, un exemplu de depolarizare."

Între timp, atît prim-ministrul Irakli Garibashvili, cît și președintele Salome Zurabișvili figurează printre speakeri pe site-ul web al Forumului.


Călătoria președintelui la Paris este prima vizită externă a lui Zurabișvili după tentativa de destituire a acesteia și prima apariție a premierului și a președintelui la același eveniment.

La 18 octombrie anul acesta, după eșecul procesului de destituire a președintelui inițiat de majoritatea parlamentară, șeful Visului georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că o nouă încălcare a Constituției de către președinte ar putea duce la deschiderea unui dosar penal împotriva lui Salome Zurabișvili.

În același timp, procurorul general al Georgiei, Irakli Șotadze, a declarat că urmărirea penală a lui Zurabișvili, exprimată de reprezentanții partidului de guvernămînt Visul Georgian, este imposibilă fără declararea destituirii acesteia.

Potrivit regulamentului Parlamentului georgian, acesta nu va putea încerca o destituire a președintelui pentru a doua oară.

S-a încercat explicarea procedurii de impeachment a lui Zurabișvili prin faptul că, în ciuda lipsei de consimțămînt din partea guvernului, aceasta a plecat într-un turneu în străinătate pentru a obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Conform normelor georgiene, președintele era obligat să obțină permisiunea guvernului pentru a face acest lucru.

Curtea Constituțională a recunoscut că Zurabișvili a încălcat constituția prin acțiunile sale.

3
2
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?