X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Președintele bulgar se opune prin veto unui acord de furnizare de transportoare blindate de trupe pentru Ucraina

4 dec. 2023,, 14:45   Externe
2286 0

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a opus prin veto unui acord privind transferul de vehicule blindate ale Ministerului de Interne către Ucraina.

Inițiativa a fost aprobată de parlament la 22 noiembrie.

Cu toate acestea, președintele Rumen Radev consideră că polițiștii de frontieră și salvatorii bulgari au nevoie de acest echipament.

"Mijloacele de transport blindate cu grad ridicat de permeabilitate furnizate Ucrainei ar putea fi folosite tocmai pentru paza frontierei bulgare și pentru asistarea populației în caz de dezastre și accidente. Viața și sănătatea cetățenilor bulgari ar trebui să fie principala prioritate", a declarat Rumen Radev.

El a returnat acordul pentru o nouă examinare în Parlament. Premierul bulgar Nikolai Denkov și-a exprimat încrederea că majoritatea din Parlament va respinge veto-ul impus de președinte, a relatat televiziunea națională bulgară.


Acordul implică transferul către Ucraina de vehicule blindate de transport cu armament, pe care Ministerul bulgar de Interne nu le folosește. Kievul ar urma să primească aproximativ 100 de vehicule APC și piese de schimb pentru acestea.

La sfîrșitul lunii septembrie, parlamentul bulgar a aprobat, de asemenea, livrarea de rachete S-300 defecte către Ucraina. Autoritățile au explicat că Bulgaria nu avea capacitatea proprie de a repara defecțiunile, iar în cazul transferului, Ucraina ar putea pune în funcțiune aceste rachete. Ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a precizat că în Ucraina vor fi trimise doar rachete, dar nu și sisteme S-300 complete.

7
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?