Atena consideră că decizia ar trebui să fie luată prin diplomație.
Despre aceasta informează RBC-Ucraina cu referire la premierul grec Kyriakos Mitsotakis, citat de Kathimerini.
„Așa cum i-am spus și președintelui turc Erdogan în timpul întîlnirii noastre recente de la Washington, Cipru, un stat membru al UE, la 50 de ani după tragedia din 1974, nu ar trebui să rămînă divizat”, a declarat Mitsotakis.
Premierul grec a declarat că țara sa împărtășește o cale diplomatică. El consideră că cele două comunități ar trebui să se așeze la masa negocierilor „pentru a găsi o soluție în cadrul rezoluțiilor ONU, cu condiția intangibilă ca orice acord să recunoască suveranitatea, cetățenia, personalitatea juridică internațională”.
„În acest demers, frații noștri ciprioți au sprijinul și asistența Greciei”, a adăugat el.
Ciprul a fost divizat în 1974 după o lovitură de stat și o invazie turcă. Insula este împărțită în două părți, cu sudul condus de un guvern recunoscut la nivel internațional, care reprezintă țara în UE. Partea de nord rămîne separatistă și este recunoscută doar de Turcia.
ONU nu a reușit să unească insula sub o singură autoritate. Ciprul de Nord dorește să se unească cu Ciprul în condiții de federație, însă autoritățile cipriote resping această posibilitate, temîndu-se de creșterea influenței turce.
Adăuga comentariu