Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Poroşenko: Putin doreşte să mai anexeze o parte a Ucrainei

29 noi. 2018,, 18:51   Externe
4353 8

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a acuzat pe preşedintele Rusiei Vladimir Putin că încearcă să-i anexeze întreaga ţară şi a cerut cancelarului Angela Merkel - , în interviuri acordate mass-media germane - să vină în ajutorul Kievului în această criză, notează joi Reuters.

Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor duminică în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova o anexat-o în 2014, pentru ceea ce a spus că a fost intrarea lor ilegală în apele ruseşti - o acuzaţie respinsă puternic de Kiev.

Joi, în interviuri pentru ziarul german Bild şi grupul de presă Funke, Poroşenko a respins acuzaţiile Rusiei că intrarea vaselor în Marea Azov - o mică mare ale cărei ape teritoriale sînt împărţite între Ucraina şi Rusia şi unde se află porturile ucrainene Mariupol şi Berdiansk - a fost o provocare.

"Nu credeţi în minciunile lui Putin", a declarat el pentru Bild, ziarul german cu cea mai mare vînzare, comparînd protestele de nevinovăţie ale Rusiei în această chestiune cu respingerea de către Moscova în 2014 a faptului că avea soldaţi în Crimeea, chiar în timp ce ei se deplasau să o anexeze.

"Putin doreşte întoarcerea vechiului imperiu rus", a spus el. "Crimeea, Donbas, întreaga ţară. Ca un ţar rus, aşa cum el însuşi se se vede, imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina. El ne vede ca pe colonia sa", a adăugat Poroşenko.

Moscova a confiscat Crimeea după ce un lider prorus a fost răsturnat la Kiev, iar mai tîrziu a sprijinit separatiştii proruşi în estul Ucrainei într-un conflict în care au fost ucise peste 10.000 de persoane. Cele mai mari lupte s-au încheiat cu o încetare a focului în 2015, dar schimburi mortale de tiruri încă sînt frecvente.

Poroşenko a cerut Germaniei, cel mai mare şi mai bogat cumpărător al exporturilor de gaze ale Moscovei, să oprească construcţia unui gazoduct submarin ce ar permite Rusiei să furnizeze direct gaz Germaniei, ocolind Ucraina.

"Avem nevoie de o reacţie puternică, fermă şi clară la adresa comportamentului agresiv al Rusiei", a declarat el pentru Funke. "Asta înseamnă şi oprirea proiectului de gazoduct Nord Stream 2", a adăugat el.

Germania consideră conducta, care este construită de compania energetică deţinută de statul rus Gazprom, ca o investiţie privată. Dar Merkel i-a recunoscut recent "dimensiunile politice" şi a spus că prin Ucraina trebuie să continue să treacă gazul rusesc vîndut Europei de Vest.

Oficiali germani au declarat miercuri că poziţia lor asupra conductei a rămas neschimbată şi că discuţiile privind înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei, cerute de Statele Unite şi de mulţi politicieni europeni, sînt "premature".

Poroşenko a cerut de asemenea staţionarea navelor NATO în Marea Azov, sugestie respinsă deja de cancelarul Angela Merkel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?