Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean pentru cuvintele lui Zelenski la Adunarea Generală a ONU

20 sep. 17:25   Război în Ucraina
2413 0

Polonia l-a convocat la Ministerul de Externe pe ambasadorul ucrainean din cauza declarațiilor președintelui ucrainean Vladimir Zelenski privind conflictul privind cerealele.

Potrivit portalului Adevărul European, acest lucru a fost anunțat de Ministerul polonez de Externe.

La 20 septembrie, ambasadorul ucrainean Vasyl Zvarych a fost convocat la Ministerul polonez de Externe, avînd o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat Pawel Jablonski.

Jablonski a exprimat protestul ferm al părții poloneze cu privire la declarațiile președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de ieri, în cadrul Adunării Generale a ONU, în care acesta a afirmat că "cineva din Europa joacă solidaritate în teatrul politic", transformînd transporturile de cereale într-un thriller, ajutînd de fapt la "pregătirea scenei pentru actorul de la Moscova".

"Viceministrul de Externe a remarcat că această teză împotriva Poloniei este falsă și, în plus, deosebit de nejustificată, fiind îndreptată împotriva unei țări care a sprijinit Ucraina încă din primele zile ale războiului", se arată în comunicat.


Jablonski a precizat că presiunile asupra Poloniei prin intermediul platformelor multilaterale sau plîngerile la instituțiile internaționale "nu sînt metode adecvate de soluționare a litigiilor" și că acestea nu vor da rezultate, deoarece acțiunile guvernului polonez pentru protejarea agrarienilor săi sînt în conformitate cu legislația națională, europeană și internațională.

El și-a exprimat speranța că "atît politica autorităților ucrainene, cît și comunicarea publică a acestora vor reflecta natura reală a relațiilor polono-ucrainene, atît în prezent, cît și în trecut, și vor ține cont de asistența fără precedent oferită de Polonia și de polonezi ucrainenilor și statului ucrainean, precum și de întreaga gamă de bună cooperare dintre noi".

După declarația lui Zielenski, premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat-o drept nedreaptă și a dat asigurări că Polonia este pregătită să ajute Ucraina, dar "nu cu prețul destabilizării pieței poloneze", iar interesele propriilor agrarieni rămîn o prioritate pentru Varșovia.

15
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?