Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Polonia: Donald Tusk a primit votul de încredere al parlamentului

11 dec. 2023,, 20:51   Externe
2919 0

Liberalul pro-european Donald Tusk a primit luni votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de premier, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) care au fost permanent în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept, transmite Reuters.

Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a legislativului polonez, 248 au votat pentru Tusk şi 211 au votat împotrivă. Mai devreme Seimul a respins guvernul minoritar al guvernului conservator în exerciţiu Mateusz Morawiecki.

În acest timp, două hotărîri emise în aceeaşi zi de Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului guvern pro-european al lui Donald Tusk de anulare a măsurilor judiciare decise de guvernul conservator ce au condus la blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor ce revin Poloniei în planul de relansare post-pandemie.

Astfel, Tribunalul Constituţional de la Varşovia a considerat neconstituţională o "amendă" de un milion de euro pe zi pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus-o Poloniei pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă redusă între timp la jumătate, dar din care guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic.

În urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, decizie trimisă Tribunalului Constituţional spre validare, dar această instanţă a tot amînat-o, pronunţîndu-se abia luni, iar decizia a fost de respingere.


Donald Tusk, fost premier şi fost preşedinte al Consiliului European, a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite, iar prioritară pentru guvernul său va fi deblocarea fondurilor europene.

4
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?