Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4040

Polonia: Agricultorii se alătură protestelor transportatorilor

24 noi. 2023,, 08:00   Externe
3162 0

Transportatorii polonezi care protestează de la începutul acestei luni față de presupusă „concurenţă neloială” din partea colegilor ucraineni au blocat joi un al patrulea punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

Blocajul se întinde acum pînă la punctul de trecere de la Medyka (sud), negocierile dintre Varşovia şi Kiev neducînd la vreo soluţie, transmite adevarul.ro.

La Medyka, transportatorilor li s-au raliat și agricultorii polonezi, care susțin că au de suferit de pe urma scăderii preţurilor la produsele lor pe fondul importurile de cereale ucrainene la începutul anului.

„Începem astăzi o manifestaţie de avertisment de trei zile împotriva a ceea ce se întîmplă în agricultură şi transporturi”, a declarat Roman Kondrow, liderul manifestaţiei agricultorilor la Medyka.

Agricultorii au cerut subvenţii şi împrumuturi la dobînzi mici şi au avertizat că vor bloca punctul de trecere de la Medyka timp de mai multe ore pe zi, înainte de a declanşa o blocadă la scară mare, luni.


„Susţinem sectorul nostru naţional de transport polonez şi ne susţinem reciproc”, a adăugat Kondrow.

Transportatorii au organizat blocade pentru a protesta față de relaxarea regulilor de acces pentru companiile ucrainene, ceea ce, potrivit manifestanților, a dus la o scădere a veniturilor lor.

Organizatorii lasă să treacă traficul de pasageri, precum şi transportul de ajutor umanitar şi militar, notează AFP.

Ministerele polonez şi ucrainean pentru Infrastructură, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene au discutat de mai multe ori pentru a soluţiona criza, însă pînă acum nu s-a ajuns la niciun acord.

Potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, circa o mie de camioane stau în prezent la coadă pentru a trece frontiera pe la punctul de control de la Korczowa, comparativ cu 750 la Dorohusk şi 620 de vehicule la punctul de trecere de la Hrebenne.

Miercuri, transportatorii polonezi au declarat că autorităţile locale au autorizat prelungirea cu alte două luni a blocării traficului la Dorohusk, prevăzut iniţial pînă pe 3 decembrie.

Într-un comunicat comun, adresat miniştrilor lor pentru Transporturi şi Comisiei Europene, preşedinţii asociaţiilor de transportatori cehă, ungară, lituaniană, poloneză şi slovacă au cerut săptămîna trecută ca transportatorilor ucraineni să li se ceară din nou permise de intrare în UE.

UE a renunţat la acest sistem în urma declanşării războiului în Ucraina.

La rîndul său, Ucraina a declarat joi că doreşte ca drumurile sale de export via Polonia să fie deblocate înainte de a purta negocieri cu Varşovia şi Comisia Europeană pentru a pune capăt protestelor transportatorilor polonezi.

Doi şoferi ucraineni au murit şi mii de camioane stau blocate zile în şir pe o vreme geroasă la frontiera dintre Polonia şi Ucraina, o rută-cheie pentru comerţul ucrainean.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?