X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Politico: Biden susține candidatura lui Rutte la funcția de secretar general al NATO

22 feb. 15:30   Externe
1628 1

Președintele SUA, Joe Biden, susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de viitor secretar general al NATO.

Informația este prezentată de Politico cu referire la un oficial american anonim, relatează "Adevărul European".

Poziția lui Biden este de natură să încline mai mulți aliați să susțină candidatura lui Rutte, după luni de lupte intestine între el și mai mulți alți lideri europeni pentru acest post.

La începutul zilei de miercuri, Politico a relatat că două treimi din țările NATO au susținut candidatura lui Rutte pentru a fi secretar general al alianței militare în cursul acestui an.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus în mod constant blocul militar și politic prin vremuri tumultoase în politica transatlantică din 2014, expiră în octombrie.


Presiunea este în creștere pentru a aproba nominalizarea lui Rutte înainte de summitul NATO din iulie de la Washington, care va marca cea de-a 75-a aniversare a fondării alianței.

Rutte nu a discutat despre candidatura sa la conducerea alianței la Conferința de Securitate de la Munchen de la sfîrșitul săptămînii trecute, care a reunit lideri mondiali, spunînd că și-a învățat lecția în octombrie, cînd și-a exprimat interesul pentru această poziție.

Rutte are un o cale lungă de parcurs înainte de a fi luată o decizie. Conform regulilor NATO, decizia de numire a unui secretar general trebuie să fie unanimă, ceea ce înseamnă că Rutte mai trebuie să obțină sprijinul tuturor celor 31 de state membre.

Orice candidat pentru acest post trebuie să treacă prin Turcia și Ungaria, care s-au dovedit a fi cele mai mari obstacole în acceptarea de noi membri. Turcia ar fi cerut asigurări separate din partea lui Rutte, în timp ce Ungaria are neînțelegeri de lungă durată cu premierul olandez.

0
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?