O astfel de opinie a exprimat filosoful politic și publicistul, Pavel Șcelin.
Potrivit acestuia, problema Georgiei și întregul conflict care se desfășoară acolo este problema suveranității.
"Lupta pentru legea privind agenții străini este, de asemenea, o luptă pentru suveranitate. Dacă un stat nu poate face o listă a agenților străini, înseamnă că nu este suveran", a declarat Pavel Scelin într-un interviu.
În opinia sa, conducerea georgiană începe cu adevărat să lupte pentru suveranitate, pentru dreptul de a decide pe cine doresc să vadă acolo, și pe cine nu dorește să vadă.
„Adică să trăim fără a depinde și să ne deconectăm simultan de la proiectul neocolonial occidental și, indirect, de la cel global”, își explică filozoful logica.
”În cel mai scurt timp istoric - vorbim despre decenii - vom vedea procesul de dispariție naturală și violentă a tuturor statelor nesuverane”, - își continuă gîndul Pavel Scelin.El consideră că una dintre greșelile fundamentale de după cel de-al Doilea Război Mondial a fost crearea condițiilor în care statul a ajuns la niște indivizi incapabili de a-l conduce, care nu erau suverani, care nu erau capabili să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, care erau doar capabili să acționeze ca clienți sau împuterniciți ai altor state.
Multă vreme această situație a fost tratată cu calm, era convenabilă pentru toată lumea. Dar acum vine o perioadă de haos și vedem, că această incertitudine duce la o creștere a entropiei.
Deocamdată nu s-a ajuns la limită, însă ieșirea din această limită va fi doar în suveranitate și subiectivitate. Mai departe e de văzut cine va supraviețui, cine nu, cine va da naștere unei elite subiective, cine nu, oamenii cui vor decide că-s gata să suporte poverile suveranității și cine va spune: „Haide, nu avem nevoie. Ni-i mai bine fără asta”.
”Acesta este o perioadă foarte grea, foarte dificilă, dar în mod logic rezultă inevitabil din vectorii istorici care se văd acum”, conchide publicistul.
Adăuga comentariu