Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Părinții care pun pe internet clipuri cu copiii lor ar putea să fie obligați să le dea acestora bani

21 aug. 2023,, 03:00   Externe
2181 0

Săptămîna trecută, statul Illinois din SUA a devenit primul care a adoptat o lege care stabilește garanții pentru minorii care apar în videoclipurile postate online și cum trebuie aceștia să fie compensați de părinții lor, informează CNN.

Guvernatorul statului Illinois, J. B. Pritzker, a semnat vineri un proiect de lege, inspirat de scrisoarea unei tinere, de modificare a Legii statului referitoare la munca minorilor. Acesta le va permite adolescenților cu vîrsta peste 18 ani să își acționeze în justiție părinții, dacă au fost prezentați în videoclipurile de pe rețelele de socializare monetizate și nu le-au fost în mod corespunzător compensate aparițiile, similar cu drepturile deținute de copiii actori, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Începînd cu 1 iulie 2024, părinților din Illinois li se va cere să pună deoparte 50% din cîștigurile pentru conținutul online într-un fond fiduciar blocat pentru copil, în funcție de procentul de timp în care acesta apare în videoclip.

De exemplu, dacă un copil este în 50% dintr-un videoclip, ar trebui să primească 25% din fonduri; dacă este prezent în 100% din video, părinților li se cere să dea 50% din cîștiguri. Totuși, acest lucru se aplică doar în scenariile în care copilul apare pe ecran pentru mai mult de 30% din vloguri, într-o perioadă de 12 luni. „Înțelegem că și părinții ar trebui să primească compensații ca să existe echitate în asta, dar nu vrem să uităm de copil”, a spus Koehler pentru CNN.

Mulți vloggeri postează mai multe videoclipuri în fiecare lună sau săptămînal, împărtășind detalii intime despre viața lor, de la probleme financiare ale familiei și nașterea unui nou copil pînă la deschiderea de jucării noi sau obținerea buletinului unui copil.


Deși copiii sînt preponderent prezentați în aceste videoclipuri monetizate, părinții nu au avut pînă acum nici o obligație legală de a le oferi o parte din cîștiguri. Între timp, conturile copii influenceri, care uneori pot cîștiga și 20.000 USD sau mai mult pentru postările sponsorizate, sînt de obicei administrate de părinți și nu sînt adesea create în numele copilului din cauza restricțiilor de vîrstă pe platformele de socializare.

„Dar știm, odată cu explozia rețelelor sociale, că părinții o folosesc pentru a monetiza copiii care apar în videoclipuri. Dacă se fac bani și nu se pregătește nimic pentru copii, este același lucru ca a fi un copil actor.”, a spus Koehler.

Munca pe rețelele sociale devine o formă de venit din ce în ce mai răspîndită Noua lege este modelată după Legea lui Jackie Coogan din 1936, actorul tăcut de la Hollywood descoperit de Charlie Chaplin, ai cărui părinți l-au escrocat. Acea lege din California cerea părinților să pună deoparte 15% din cîștigurile copiilor într-un cont bancar blocat pe care copilul actor l-ar putea accesa după vîrsta de 18 ani.

Deși au fost propuse proiecte de lege similare în California și Washington, Jessica Maddox, un profesor asistent la Universitatea din Alabama care studiază comunitatea de influenceri ai rețelelor sociale, a spus că speră că și alte state vor merge pe urmele Illinois.

0
2
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?