X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Paleontologii au descoperit rămășițele unei specii de dinozaur necunoscute pînă acum

22 iun. 00:30   Externe
1885 0

Paleontologii au descoperit rămășițele unei specii de ceratopside necunoscute pînă acum, un dinozaur cu coarne care avea coarne asimetrice, precum și excrescențe ascuțite neobișnuite pe marginea gulerului osos.

Descoperirea acestei specii de ceratopside a extins foarte mult ideile despre cum ar putea arăta excrescențele neobișnuite de pe capetele acestor șopîrle antice.

În special, Lokiceratops rangiformis descoperit avea cele mai mari excrescențe ale gulerului osos. Se presupune că aceste "coarne" au jucat același rol ca și modelele de pe penele păsărilor, ajutîndu-le să atragă parteneri pentru continuarea speciei", a declarat cercetătorul Joseph Sertich, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.

Oamenii de știință au făcut această descoperire în timp ce studiau fragmente de oase de dinozaur găsite în 2019 în nordul statului Montana, în sedimente formate la sfîrșitul perioadei Cretacic, acum aproximativ 78 de milioane de ani.

În această perioadă, în America de Nord apăreau și se răspîndeau activ noi specii de dinozauri cu coarne mari, care posedau un aparat de mestecat specific pentru a mînca eficient vegetația, precum și o serie de coarne și gulere de oase foarte colorate.


Acest dinozaur, notează oamenii de știință, avea o lungime de 6,7 m și cîntărea aproximativ 5 tone, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari ceratopside și cel mai mare membru al Centrosaurus, subfamilia de dinozauri din care face parte.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?