X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Orban: "Companiile occidentale nu vor să părăsească Rusia în ciuda sancțiunilor"

24 iul. 2023,, 14:00   Externe
3501 0

Companiile occidentale nu vor să părăsească Rusia, în ciuda sancțiunilor, pentru că își dau seama că economia rusă va rămîne în continuare parte a economiei globale.

Această opinie a fost exprimată de premierul ungar Viktor Orban, vorbind la Universitatea Liberă și la tabăra studențească de vară de la Băile Tușnad (județul Harghita), în Transilvania.

Șeful guvernului ungar a precizat că, potrivit datelor sale, 88% dintre companiile farmaceutice, 79% dintre cele miniere, 70% dintre cele energetice și 77% dintre celelalte companii industriale europene care operau în Rusia la începutul anului 2022 erau încă acolo. "Din cele mai mari 1.400 de companii occidentale, doar 8,5% au părăsit Rusia", a precizat Orban. Potrivit acestuia, companiile străine au plătit 3,5 miliarde de dolari la bugetul rusesc în 2022.

Premierul ungar a afirmat că acum se încearcă "deconectarea Rusiei" de economia europeană cu ajutorul sancțiunilor, pentru a pune presiune politică asupra Moscovei. Cu toate acestea, el consideră că acest lucru nu va avea efectul dorit, deoarece economia rusă este legată de restul lumii, inclusiv în domeniul energiei.

"Materiile prime rusești sînt cumpărate de altcineva, în timp ce noi suferim din cauza inflației militare și ne pierdem competitivitatea", a spus Orban. El a precizat că, înainte de impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, țările UE plăteau anual aproximativ 300 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu petrol și gaze, în timp ce în 2022 au plătit 653 de miliarde de euro. Europa nu va putea concura cu restul lumii dacă aprovizionarea cu energie o va costa de două ori mai mult decît înainte, a spus Orban.


23
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?