X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Oficial ONU cere prevenirea escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu

6 feb. 09:45   Externe
2513 0

Un înalt oficial al ONU a cerut luni „tuturor părților” să prevină o nouă escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, la o reuniune a Consiliului de Securitate în care China și Rusia au acuzat Statele Unite că ar alimenta conflictul, transmite Agerpres.ro.

„Facem apel la Consiliu să continue să coopereze activ cu toate părțile pentru a preveni escaladarea în continuare și agravarea tensiunilor care subminează pacea și securitatea regională”, a declarat subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, în timpul unei întîlniri privind atacurile de răzbunare ale SUA în Irak și Siria.

Mai multe state membre și-au exprimat aceeași îngrijorare, unele dînd vina direct pe Statele Unite, care și-au apărat atacurile din Siria și Irak ca răspuns la atacul mortal asupra unei baze americane din 28 ianuarie din Iordania, atribuit de Washingtonul grupărilor pro-iraniene.

„Este clar că atacurile americane au ca scop specific și deliberat să alimenteze conflictul” cu scopul „de a-și păstra poziția de dominație în lume”, a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, a cărui țară a solicitat această întîlnire de urgență.

„Acțiunile americane vor exacerba probabil cercul vicios al represaliilor din Orientul Mijlociu”, a adăugat omologul său chinez, Jun Zhang, acuzînd SUA că au încălcat integritatea teritorială a Siriei și a Irakului. O poziție împărtășită și de reprezentantul Algeriei, Amar Bendjama.


SUA au efectuat atacuri săptămîna trecută împotriva a 85 de ținte în patru locuri din Siria și trei din Irak, care i-au vizat pe Gardienii Revoluției, armata ideologică a Iranului și grupuri armate pro-iraniene, potrivit Washingtonului. SUA au promis și alte lovituri ca răspuns la atacul din 28 ianuarie asupra bazei americane din Iordania, în apropierea granițelor cu Siria și Irak, în care trei soldați americani au fost uciși. Aceste represalii americane, care au făcut cel puțin 45 de morți, au fost puternic denunțate de Siria și Irak, precum și de Iran.

0
0
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?