Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Occidentul a cerut lui Vučić demontarea baricadelor sîrbe din Kosovo în 24 de ore

26 dec. 2022,, 11:15   Externe
2646 0

Ambasadorii țărilor „Quinta” (Marea Britanie, Germania, Italia, SUA, Franța) au cerut președintelui sîrb Aleksandar Vučić să realizeze în 24 de ore demontarea baricadelor ridicate în nordul Kosovo și Metohija.

Despre acesta informează canalul Pink TV, scrie tass.ru.

Potrivit acestuia, ambasadorii au trimis o scrisoare liderului sîrb cu o astfel de cerere, amenințînd că altfel nu vor împiedica încercările de a rezolva de sine stătător situația de către premierul nerecunoscut kosovar Albin Kurti, care a subliniat că înlăturarea baricadelor în nordul regiunii „nu poate exclude victimele”.

Anterior, presa sîrbă a raportat că duminică, în jurul orei 19:45, ora locală (21:45 ora Moscovei), unitățile forțelor speciale ale poliției din Kosovo au atacat sîrbii care se află pe baricade în nordul provinciei sîrbe autonome Kosovo și Metohija, lîngă satul Zubin Potok. În urma incidentului din Kosovo, președintele Aleksandar Vučić a purtat consultări cu premierul Ana Brnabic și cu comandamentul militar al țării. Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Sîrbe, generalul Milan Moysilovic, a declarat că situația din nordul provinciei autonome sîrbe Kosovo și Metohija este complicată și necesită prezența forțelor armate ale republicii de-a lungul liniei administrative dintre provincia autonomă și partea centrală a țării.

Situația din Kosovo și Metohija a escaladat brusc pe 6 decembrie, cînd forțele speciale ale formațiunii nerecunoscute, însoțite de patrule ale Misiunii Uniunii Europene în Kosovo, au început să acapareze sediile comisiilor electorale din nordul Kosovo și Metohija. Populația sîrbă s-a organizat spontan și a respins kosovarii, care au trecut peste rîul Ibar. La 8 decembrie, aproximativ 350 de polițiști din Kosovo au intrat în nordul provinciei sîrbe autonome, populate de sîrbi, cu vehicule blindate și au blocat nordul Mitrovica. Pe 10 decembrie, poliția kosovară din Kosovska Mitrovica l-a arestat pe fostul polițist sîrb Dejan Pantic sub acuzații false. Ca răspuns, populația sîrbă a blocat drumurile din mai multe așezări cu baricade.

0
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?