X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Oamenii de știință avertizează asupra unei noi amenințări globale

9 feb. 02:00   Externe
2882 0

Oamenii de știință avertizează asupra unei amenințări tot mai mari de insuficiență de apă pînă la jumătatea secolului, noile dovezi arătînd că poluarea apei ar putea face ca sursele rîurilor să devină "nesigure" pentru oameni și animale sălbatice.

Potrivit celui mai recent studiu realizat de oamenii de știință din Germania și Olanda, luarea în considerare a poluării cu azot arată că teritoriile care se confruntă cu lipsă de apă ar putea fi de două ori mai mari decît se credea anterior.

Poluarea apei este o problemă din ce în ce mai urgentă și mai gravă, amenințînd atît sănătatea oamenilor, cît și biodiversitatea. Azotul, în special cel provenit de la îngrășămintele agricole, favorizează dezvoltarea algelor, poluînd apa și amenințînd viața animalelor, transmite techno.nv.ua

Un studiu publicat în Nature Communications a analizat bazinele hidrografice din întreaga lume, dezvăluind că, în 2010, peste 2 500 de sub-bazine s-au confruntat deja cu insuficiența de apă. Acest număr ar putea crește pînă la 3 061 în 2050, afectînd pînă la trei miliarde de oameni.

Coautorul studiului, Benjamin Bodirski, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, subliniază că încă există șanse de a schimba situația. Utilizarea eficientă a îngrășămintelor, trecerea la o dietă vegetariană și accesul sporit la instalațiile de tratare a apei pot contribui la atenuarea efectelor.


În ciuda perspectivelor optimiste, poluarea cu azot va rămîne o problemă în marile regiuni agricole. Problema menținerii accesului la resursele de apă necesită atenție și acțiuni urgente pentru a preveni efectele negative asupra mediului și sănătății omului.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?