Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Oamenii de știință au simplificat procesul de căutare a îngrășămintelor ecologice

3 aug. 2023,, 06:30   Externe
2371 0

Rezultatele unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Politehnică din Tomsk, împreună cu colegi ruși și străini vor contribui la simplificarea căutării depozitelor de îngrășăminte ecologice pentru agricultură, afirmă autorii lucrării publicate în revista Applied Clay Science.

Potrivit conducătorului echipei de cercetare, profesorul asociat al catedrei de geologie al Universității Politehnice din Tomsk, Maxim Rudmin, echipa de cercetare a reușit să stabilească corelațiile directe între diverse roci vulcanice antice (vulcanite) și potențiale depozitele de minerale-îngrășăminte argiloase concrete.

Potrivit Uniunii Agriculturii Ecologice, spre deosebire de îngrășămintele pe bază de azot și fosfor, mineralele argiloase bogate în fier, siliciu și potasiu sînt complet ecologice. În același timp, s-a anunțat anterior că acestea îmbunătățesc proprietățile solului și cresc randamentul culturilor.

Un astfel de mineral, potrivit lui Rudmin, este aluminosilicatul stratificat cu conținut de potasiu -glauconitul. Glauconitul poate fi utilizat în agricultură sau în floricultură ca atare, dar și în combinație cu alte îngrășăminte.

Oamenii de știință consideră că căutarea zăcămintelor de glauconit va fi simplificată de modelele dezvăluite de cercetători datorită analizelor minerale-geochimice ale mostrelor de rocă din depresiunea Minusinsk Nord (Siberia).


Potrivit cercetătorului Rudmin, rezultatele studiului nu numai că permit simplificarea căutării depozitelor de roci argiloase, dar au și o importanță fundamentală: înțelegerea evoluției mineralelor va ajuta la datarea erupțiilor vulcanice antice din întreaga lume.
Sarcina ulterioară a echipei științifice este de a obține noi cunoștințe despre condițiile de formare a altor minerale secundare în rocile studiate. Acest lucru va face posibilă descrierea condițiilor și etapelor de transformare a substratului vulcanic în mediul de pe fundul mării, au explicat surse din cadrul universității.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?