Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

O monedă veche cu chipul lui Isus a fost găsită în Bulgaria

7 oct. 2023,, 21:00   Externe
3009 0

Arheologii bulgari au descoperit o monedă de argint veche de 700 de ani, care îl înfățișează pe Isus pe o față și un rege sîrb pe cealaltă. Moneda a fost găsită în satul Rusokastro.

Pe o față a monedei apare Stefan Uros II Milutin, un rege sîrb care și și-a extins mult regatul în decursul vieții, alături de Sfîntul Ștefan, anunță Muzeul din Burgas, al cărui arheologi au descoperit moneda.

Pe cealaltă față apare Isus, așezat. Sfîntul Ștefan a fost unul dintre ucenicii Isus. El care a trăit în secolul I și a fost condamnat la moarte pentru credința sa, notează Noi.md cu referire la digi24.ro.

Este pentru prima dată cînd acest tip de monedă este găsită în Rusokastro. La momentul punerii sale în circulație, Rusokastro era un oraș-fortăreță și descoperirea arată că moneda a avut o răspîndire mai mare decît se credea inițial.

Stefan Uros II Milutin a domnit între 1282 și 1321, extinzînd regatul Serbiei în Europa de Sud-Est. A fost căsătorit de cinci ori, iar una dintre soții a fost o prințesă bulgară.


Anumite părți din moneda găsită au fost copiate după monede venețiene. Ele au început să-l prezinte pe Isus așezat la finalul secoului 12 și copiau o imagine similară folosite pe monedele puse în circulație de Imperiul Bizantin.

5
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?