Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

O greșeală într-un tabel Excel a dus la pierderea a milioane de dolari

16 feb. 00:30   Externe
2755 0

Fondul suveran norvegian a pierdut 92 de milioane de dolari, din cauza unei greşeli într-un tabel Excel, o sumă de două ori mai mare decît pierderile operaţionale şi accidentale cumulate suferite de acest fond în decurs de zece ani, din 2010 în 2020.

O greşeală administrativă din februarie 2023 - o virgulă - este cea care costă fondul, unul dintre cele mai importante din lume, reprezentînd 1,5% din capitalizarea bursieră mondială.

Greşeala a fost corectată imediat, însă a răul a fost făcut, iar fondul a pierdut 92 de milioane de dolari (86 de milioane de euro), notează Noi.md cu referire la news.ro.

”Acesta un exemplu bun al modului în care chiar şi cele mai mici imprecizii operaţionale pot avea consecinţe uriaşe, atunci cînd gestionezi unul dintre cele mai mari fonduri de capitaluri din lume”, a menționat Norges Bank Investment Management.

În realitate, aceste 92 de milioane de dolari par derizorii faţă de cele 1.500 de miliarde de dolari (1.400 miliarde de euro) ale activelor fondului suveran, prezent în aproximativ 9.000 de întreprinderi.


Autorul greşelii şi superiorii săi au primit un e-mail de la şeful fondului, Nicolai Tangen, care nu a dramatizat situaţia.

”Sînt lucruri care se întîmplă. Sînteţi profesionişti şi contribuiţi la succesul întreprinderii. Nu lăsaţi acest lucru să vă strice weekendul. Înainte, cu capul sus!”, le-a scris el.

5
4
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?