Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

O chitară spartă pe scenă de Kurt Cobain a fost vîndută pentru 600.000 de dolari la licitaţie în SUA

22 mai. 2023,, 03:30   Externe
2902 0

O chitară spartă pe scenă de cîntăreţul Kurt Cobain, liderul legendarei trupe americane Nirvana, a fost vîndută la licitaţie pentru aproape 600.000 de dolari în Statele Unite, a anunţat sîmbătă casa de licitaţii, relatează AFP.

Casa de licitaţii Julien's Auctions, care estimase că chitara se va vinde pentru o sumă de zece ori mai mică, a anunţat că aceasta a fost adjudecată pentru suma de 595.000 de dolari în timpul unei licitaţii organizate la Hard Rock Cafe din New York, notează agerpres.Julien's Auctions anunţase că instrumentul deteriorat, o Fender Stratocaster neagră, a fost reasamblată, dar nu mai putea fi utilizată. Chitara a fost semnată de toţi cei trei membri ai Nirvana: vocalistul şi chitaristul Kurt Cobain, basistul Krist Novoselic şi bateristul Dave Grohl.

Fisurile provocate de Kurt Cobain cînd a spart chitara sînt încă vizibile, a declarat pentru AFP Kody Frederick, de la Julien's Auctions. "Cînd era pe scenă, cînd cînta, Kurt Cobain era o maşină. Era furios şi aceasta se simţea. Mai ales în felul în care şi-a tratat instrumentele", a adăugat el.

Într-un fel, această chitara "deteriorată" a unui "muzician controversat" reprezintă această "epocă crudă şi furtunoasă din istoria muzicii", a mai spus el.

Cu tonurile sale grunge, Nirvana, trupă creată în statul Washington la sfîrşitul anilor '80, a cunoscut un succes fulminant după lansarea celui de-al doilea album al său, "Nevermind", în 1991, care s-a vîndut în peste 30 de milioane de exemplare.

Kurt Cobain, cîntăreţ şi compozitor al grupului, a fost propulsat în vîrf, devenind un idol blond, considerat vocea noii generaţii. Poate prea sus pentru acest tînăr plin de viaţă, în timp ce se lupta cu dependenţa de droguri şi depresia, şi care menţinea o relaţie complexă cu soţia sa, cîntăreaţa Courtney Love.

El s-a sinucis în aprilie 1994, la vîrsta de 27 de ani. La aproape 30 de ani de la moartea sa, amprenta pe care a lăsat-o asupra rock-ului şi în mintea generaţiilor de adolescenţi şi tineri adulţi rămîne vizibilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?