O capsulă Soyuz, lansată din Kazahstan spre Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz, lansată din Kazahstan spre Staţia Spaţială Internaţională

O rachetă Soyuz a fost lansată joi seară de la cosmodromul din Baikonur, în Kazahstan, transportînd pe orbită o capsulă Soyuz la bordul căreia se află cei trei membri ai Expediţiei 59 pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).


Doi dintre ei sînt astronauţii care au supravieţuit unei lansări care a avut loc în luna octombrie, atunci cînd racheta a suferit o avarie imediat după lansare. A fost necesară ejectarea de urgenţă a astronauţilor şi abandonarea misiunii, conform NASA.


Astronautul Nick Hague şi cosmonautul Alexei Ovcinin trebuiau să plece pe 11 octombrie într-o misiune spaţială de şase luni, însă o defecţiune la unul dintre propulsoare, produsă la două minute după lansare, a condus la aterizarea de urgenţă a capsulei Soyuz, marcînd un prim eşec în istoria zborurilor cu echipaj uman către ISS. Alături de cei doi, la bordul capsulei Soyuz, care a fost lansată la ora 19:14 GMT, se află şi astronautul american Christina Hammock Koch.


Comandantul misiunii, Alexei Ovcinin, 47 de ani, a declarat miercuri că este încrezător în succesul acestei misiuni. Nick Hague, 43 de ani, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare lansarea, care va fi prima sa călătorie în spaţiu. "Sunt 100% încrezător", a spus el. Aceasta este prima misiune în spaţiu şi pentru Christina Hammock Koch, 40 de ani.


Misiunea celor trei la bordul avanpostului orbital va dura 6 luni şi jumătate.


Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.


Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost de peste 150 de miliarde de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load