Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Număr uriaș de victime după un cutremur de proporții produs în Nepal. Bilanțul deceselor

4 noi. 2023,, 13:13   Externe
3161 0

Cel puţin 128 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite în Nepal, când un cutremur puternic a lovit orașul Jajarkot, au declarat oficialii locali sâmbătă, în timp ce casele din zonă s-au prăbuşit şi clădirile s-au zdruncinat până în India vecină.

Cutremurul s-a produs la ora locală ora 23:47 , vineri, având o magnitudine de 6,4, a anunţat Centrul Naţional Seismologic din Nepal. Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe a măsurat cutremurul la 5,7, retrogradându-l de la 6,2, în timp ce U.S. Geological Survey l-a situat la 5,6, notează Noi.md cu referire la stirileprotv.

Cutremurul este cel mai grav din 2015, când aproximativ 9.000 de oameni au fost ucişi în două cutremure. Oraşe întregi, temple vechi de secole şi alte situri istorice au fost reduse la ruine atunci, cu peste un milion de case distruse, costul pentru economie fiind de 6 miliarde de dolari.

Oficialii se temeau că numărul morţilor în cutremurul de vineri ar putea creşte, deoarece nu au reuşit să stabilească contactul în zona deluroasă din apropierea epicentrului, la aproximativ 500 km vest de capitala Kathmandu. Districtul are o populaţie de 190.000 de locuitori, cu sate împrăştiate pe dealuri îndepărtate, relatează Reuters.

Mii de oameni și-au petrecut noaptea sub cerul liber

„Numărul răniţilor ar putea fi de sute şi numărul decesele ar putea creşte”, a declarat oficialul districtului Jajarkot, Harish Chandra Sharma, pentru Reuters.


Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Kuber Kadayat, a declarat că 92 de persoane au fost ucise în Jajarkot şi 36 în districtul vecin Rukum West, ambele în provincia Karnali. Epicentrul a fost în satul Ramidanda.

Cel puţin 85 de persoane au fost rănite în Rukum West şi 55 în Jajarkot, a declarat un oficial de la biroul primului ministru, în timp ce Sharma a spus că cel puţin 50 de persoane se aflau în spitale numai în Jajarkot.

„Multe case s-au prăbuşit, multe altele au crăpături. Mii de locuitori au petrecut toată noaptea sub cerul liber deoarece erau prea speriaţi să intre în casele avariate, când au lovit replicile”, a spus Sharma.

Echipele de căutare şi salvare trebuie să cureţe drumurile blocate de alunecările de teren declanşate de cutremur, pentru a ajunge în zonele afectate, a declarat ofiţerul de poliţie Namaraj Bhattarai.

Prim-ministrul Pushpa Kamal Dahal a survolat zona sâmbătă dimineaţă cu o echipă medicală a armatei formată din 16 membri pentru a supraveghea operaţiunile de căutare şi salvare, a transmis Biroul său.

Într-o postare pe pe platforma de socializare X, Dahal şi-a exprimat durerea profundă pentru pierderea de vieţi şi proprietăţi în urma cutremurului şi a dispus ca agenţiile de securitate să lanseze imediat operaţiuni de salvare şi ajutor.

0
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?