Potrivit lui Nuland, SUA și restul Occidentului nu au fost implicate în aceste negocieri și nu erau la curent cu ceea ce se întîmpla acolo. Dar, la un moment dat, Kievul a apelat la aliații occidentali pentru sfaturi.
Judecînd după spusele ei, acordul nu a fost favorabil Ucrainei, potrivit SUA, deoarece a slăbit Kievul din punct de vedere militar.
„Turcii au oferit o platformă și noi nici măcar nu am fost în cameră. Dar spre sfîrșitul negocierilor, ucrainenii au dorit să se consulte cu privire la direcția în care mergeau lucrurile”, a declarat Nuland.
În timpul acestor consultări, a devenit clar pentru SUA, britanici și toți ceilalți că acordul interzicea Ucrainei să aibă anumite sisteme de armament, ceea ce era, potrivit lui Nuland, principala condiție a lui Putin.
„Putin ar fi putut obține această Ucraină complet castrată, demilitarizată, practic la un preț de nimic”, a declarat Nuland.
„Ucraina ar fi fost în esență slăbită ca putere militară. În același timp, nu au existat constrîngeri similare asupra Rusiei. Rusia nu a fost obligată să se retragă. Nu i s-a cerut să aibă o zonă tampon la granița sa cu Ucraina. Nu i s-a interzis să păstreze arme la frontieră.
Așadar, au început să se pună întrebări atît în cadrul delegației ucrainene, cît și în afara acesteia, cu privire la faptul dacă aceasta a fost o înțelegere bună. Și în acel moment s-a destrămat”, rezultă din spusele lui Nuland.
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu privire la Ucraina, dar procesul nu ar trebui să se bazeze pe „cererile efemere” ale Kievului.„Sîntem pregătiți să negociem cu ei? Nu am refuzat niciodată să facem acest lucru”, a subliniat președintele rus.
El a menționat că Rusia nu acceptă o soluție la criza ucraineană „pe baza unor cereri efemere”. Soluționarea conflictului ar trebui să aibă loc „pe baza acelor documente care au fost convenite și parafate efectiv la Istanbul”, a adăugat președintele rus.
Putin a reamintit că în 2022 negocierile de la Istanbul au reușit să ajungă la un acord cu partea ucraineană, dar „li s-a dat ordin” să nu semneze acordurile.
Potrivit șefului statului rus, în timpul soluționării crizei ucrainene, este necesară căutarea unor astfel de garanții care „cumva” funcționează.
Statele Unite au declarat că intenționează să ajute Ucraina să fie într-o poziție suficient de puternică în momentul începerii negocierilor privind încetarea războiului cu Rusia.
Acest lucru a fost declarat de coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, informează RBC-Ucraina.Potrivit acestuia, SUA au contribuit la promovarea „formulei de pace” a președintelui ucrainean Vladimri Zelenski la nivel internațional și aceasta a primit un sprijin internațional substanțial.
Coordonatorul a menționat, de asemenea, că "dacă acest război se va încheia prin negocieri, vrem să ne asigurăm că președintele Zelenski este în cea mai bună poziție pentru a lua decizii cu privire la modul în care vor arăta aceste negocieri".
"Sîntem absolut concentrați pe a ne asigura că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a fi într-o poziție puternică dacă și cînd vor avea loc negocieri", a precizat Kirby.
Adăuga comentariu