X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Netanyahu a primit un ultimatum

19 mai. 12:00   Externe
3267 0

Ministrul cabinetului militar israelian Benny Gantz a amenințat că va demisiona dacă premierul Benjamin Netanyahu nu va propune un plan de acțiune în Gaza după încheierea războiului.

Potrivit BBC, Gantz i-a cerut lui Netanyahu să propună un plan pentru atingerea a șase obiective strategice pînă la 8 iunie: întoarcerea ostaticilor, răsturnarea guvernului Hamas, demilitarizarea Fîșiei Gaza, controlul asupra enclavei, instituirea unei administrații civile în aceasta, împreună cu SUA, Europa și țările arabe, relatează Noi.md cu referire la haqqin.
„Dacă alegi calea fanaticilor și conduci întreaga țară într-un abis, vom fi forțați să părăsim guvernul. Ne vom adresa către popor și vom forma un guvern care va cîștiga încrederea poporului", a declarat Gantz în cadrul unei conferințe de presă.

Netanyahu a respins pretențiile, spunînd că cererile lui Gantz ar însemna „înfrîngerea Israelului, renunțarea la majoritatea ostaticilor, lăsarea Hamas la putere și înființarea unui stat palestinian”.
BBC menționează că declarația lui Gantz vine la cîteva zile după ce ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, i-a cerut lui Netanyahu să promită public că Israelul nu-și va impune autoritatea civilă sau militară în Gaza. Galant a subliniat, într-un discurs televizat către națiune, că lipsa unui plan clar pentru Fîșia Gaza înseamnă, de fapt, că după încheierea acțiunilor militare Israelul va trebui să preia controlul asupra enclavei cu peste 2 milioane de locuitori.

Galant, la fel ca Gantz, consideră că un control militar asupra Fîșiei Gaza va duce la creșterea riscurilor de securitate pentru Israel. Nu toată lumea este de acord cu ei. De exemplu, membrii de extremă dreapta din coaliția de guvernare a lui Netanyahu consideră că menținerea controlului militar asupra Fîșiei este necesară pentru a învinge Hamas.

Potrivit presei israeliene, șeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, a încercat, de asemenea, să-i transmită în privat lui Netanyahu necesitatea unui plan de acțiune „postbelică”.

8
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?