X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Ministerul sîrb de Externe declară că a zecea țară și-a retras recunoașterea independenței Kosovo

3 ian. 2023,, 19:00   Externe
2782 0

Recunoașterea independenței Kosovo a fost retrasă de o altă țară.

Astfel, Belgradul are deja declarații din zece state, lista acestora nefiind dezvăluită de autoritățile sîrbe.

Prim-vicepremierul sîrb și ministrul Afacerilor Externe Ivica Dacic a declarat acest lucru marți într-un comentariu pentru ziarul Vecherne Novosti.

Potrivit ziarului, Dacic a confirmat informaţia că „o altă ţară a retras recunoaşterea Kosovo”. Ministrul a menționat că Serbia va intensifica eforturile de retragere a recunoașterii independenței autoproclamatului Kosovo, ca răspuns la încălcarea de către Pristina a acordurilor de la Washington, conform cărora o entitate nerecunoscută nu are dreptul de a solicita aderarea la organizații internaționale.

Întrebat de jurnaliști de ce Serbia nu publică o listă cu țările care și-au retras recunoașterea, Dacic a răspuns: „În primul rînd, le respectăm poziția și nu vrem să-i punem sub presiune de la Pristina și mai ales de la aliații lor. Trebuie să fim atenți. În al doilea rînd, în acordurile de la Washington ne-am angajat să încetăm cu inițiativa de retragere a recunoașterii și am vrut să arătăm că rămînem angajați în ceea ce am semnat, deși Pristina nu face același lucru. Diferența de atitudine față de obligațiile asumate este semnificativă, iar oricine acționează ca intermediar știe bine cine este un partener serios și cine este un mincinos."


Pe 15 decembrie 2022, prim-ministrul autoproclamatului Kosovo, Albin Kurti, a transmis președinției cehe a Consiliului UE o cerere de aderare la comunitate. Din cele 27 de țări UE, 5 – Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru – nu recunosc independența Kosovo, ceea ce blochează deja orice demers practic de pregătire pentru admiterea sa în UE. Această problemă poate fi rezolvată într-un singur mod – recunoașterea independenței Kosovo de către Belgrad. În ultimele luni, Uniunea Europeană a împins în mod activ Serbia să recunoască independența provinciei autonome, argumentînd că poziția cu privire la Kosovo și relațiile cu Rusia sînt principalele obstacole în calea admiterii Serbiei în UE.

Serbia anunțase anterior că aderarea la UE a Kosovo va fi o încălcare flagrantă a Acordurilor de la Washington, care au fost semnate la 4 septembrie 2020 de președintele sîrb Aleksandar Vucic și de prim-ministrul de atunci, Avdulah Hoti, sub presiunea președintelui american Donald Trump. Acest document a consemnat o serie de obligații reciproce ale Belgradului și Pristina, inclusiv un moratoriu privind promovarea de către Pristina a candidaturii sale la organizațiile internaționale, precum și suspendarea de către Belgrad a colaborării cu capitalele lumii pentru a-și retrage recunoașterea „independenței Kosovo”. La începutul lunii august 2021, parlamentul Kosovo nerecunoscut a refuzat să ratifice acordurile de la Washington.

Provincia autonomă sîrbă Kosovo și Metohija și-a declarat independența în 2008 și a încercat recent să se alăture organizațiilor internaționale. Mai mult de jumătate din cele 193 de țări ale ONU, inclusiv Rusia, India și China, se opun recunoașterii Kosovo.

Vă amintim că Moldova nu recunoaște independența Kosovo.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?