Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1341

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe Ambasadorul Cehiei pe fundalul unor noi reclamații din parte Pragăi

1 iul. 2021,, 17:45   Externe
2745 1

Ministerul rus de Externe l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul ceh în Rusia, Vitezslav Pivonka, după ce Praga a cerut Moscovei la 28 iunie să-i plătească despăgubiri pentru explozia din 2014 la un depozit de muniții din estul Cehiei, pentru care a dat vina pe agenți ruși.

Despre acest lucru a anunțat joi în cadrul unui briefing âreprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Noi, desigur, considerăm propunerea părții cehe de a solicitare despăgubiri pentru explozia în care au murit doi cetățeni cehi, în localitatea Vrbetice, este „inacceptabilă”. Vom explica în curând atitudinea noastră față de această agitație politizată șefului Misiunii Diplomatice cehe de la Moscova, care a fost chemat în Piața Smolenskaia", a spus ea.

După cum a anunțat site-ul ziarului Mlada fronta DNES, luni, Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Martin Smolek, a înmînat o notă diplomatică ambasadorului rus în Republica Cehă, Alexandru Zmeevsky, prin care solicită despăgubiri pentru daunele provocate de exploziile din Vrbetica. Potrivit publicației, autoritățile cehe au estimat daunele la aproximativ 650 de milioane de coroane (aproximativ 25,5 milioane de euro).

De asemenea, Smolek a susținut în timpul unei întîlniri cu Zmeevsky că decizia guvernului rus de a include Republica Cehă în lista statelor care nu sunt prietenoase Rusiei „contravine Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și Tratatul privind relațiile de prietenie și cooperarea dintre Federația Rusă și Republica Cehă [din 1993]”, și a insistat asupra anulării acestuia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?