Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Marile bănci americane arată o creștere a profitului, dar și prudența din partea consumatorilor

17 oct. 2023,, 00:30   Externe
2406 0

Marile bănci americane au declarat vineri că ratele mai mari ale dobînzilor au stimulat profiturile, chiar dacă economia a încetinit, iar consumatorii au dat semne de un comportament mai prudent, potrivit Reuters.

Profiturile JPMorgan, Wells Fargo și Citigroup au indicat că ratele mai mari ale dobînzilor de la Rezerva Federală a SUA le-au permis să perceapă mai mult la credite, în timp ce au crescut mai lent ratele la depozite, transmite sinteza.

Consumatorii au început să epuizeze economiile, au spus băncile, iar Citibank și Wells Fargo au remarcat că pierderile pe cardurile de credit și alte datorii au început să crească.

Politica monetară agresivă a Fed a făcut ca împrumuturile și rambursarea datoriilor să fie mai costisitoare pentru consumatori și întreprinderi, în timp ce băncile încetinesc fluxul de credite și consolidează nivelul de numerar după ce Silicon Valley Bank și alți doi creditori s-au prăbușit la începutul acestui an.

Directorul executiv al Citigroup, Jane Fraser, a declarat că observă o decelerare continuă a cheltuielilor, ceea ce indică „un consumator din ce în ce mai precaut”.


Cel de-al treilea mare creditor din SUA a declarat că nivelurile de neplată sînt încă scăzute în comparație cu nivelurile istorice, dar a pus deoparte mai mulți bani pentru a acoperi creditele neperformante.

Wells Fargo a declarat că a observat o creștere a numărului de debitori, sau a creditelor anulate, în portofoliul de carduri de credit. Media creditelor comerciale și pentru clienți a scăzut față de trimestrul al doilea, deoarece ratele mai mari și încetinirea economiei au slăbit creșterea împrumuturilor, a declarat directorul general al Wells Fargo, Charlie Scharf, în cadrul unei teleconferințe cu analiștii.

„În timp ce economia a continuat să fie rezistentă, vedem impactul încetinirii economiei, cu solduri de credite în scădere și cu o deteriorare modestă a creditelor neperformante”, a declarat Scharf în comunicatul de presă al băncii.

Între timp, creditorul regional PNC Financial Services a raportat o creștere a creditelor de consum neperformante.

De asemenea, directorii băncilor au reiterat îngrijorarea că noile reguli radicale privind capitalul propuse în iulie ar putea să restrîngă creditarea și să le determine să renunțe la unele produse.

Cu toate acestea, perspectiva nu a fost atît de negativă precum credeau anterior unele bănci.

JPMorgan Chase a declarat că economiștii săi și-au revizuit perspectivele pentru economie la începutul acestui trimestru la o creștere modestă pentru cîteva trimestre pînă în 2024, în loc să arate o recesiune ușoară, ceea ce a alimentat decizia sa de a elibera rezerve nete de 113 milioane de dolari.

Citi și Wells Fargo, între timp, au raportat provizioane pentru credite neperformante mai mici decît se așteptau analiștii.

JPMorgan a declarat în apelul său privind rezultatele că creșterea cheltuielilor a revenit acum la tendințele de dinaintea pandemiei, consumatorii începînd să își folosească economiile.

„În prezent, consumatorii și întreprinderile din SUA rămîn în general stabili, deși consumatorii își cheltuiesc rezervele de numerar în exces”, a declarat directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?