X 
Arşiţa stiri: 222
Jocurile Olimpice stiri: 300
Transnistria stiri: 1464

Lukașenko: Belarus a fost nevoită să transfere aproape o treime din armata sa la granița cu Ucraina

19 aug. 16:15   Externe
2 ore in urma 1153 0

Belarus a fost nevoită să transfere aproape o treime din armata sa la granița cu Ucraina.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului de televiziune Россия, informează BelTA.

Șeful statului a menționat că Ucraina menține mai mult de 120 de mii de soldați în apropierea graniței cu Belarus. „Văzînd politica lor agresivă, noi am introdus acolo și am plasat în anumite puncte - așa cum ar fi în caz de război, de apărare - militarii noștri de-a lungul întregii granițe. În plus, acolo operează serviciile speciale, unitățile speciale - Alpha, Almaz și altele - cele mai antrenate”, a declarat Alexandr Lukașenko.

Președintele a reamintit despre agravarea suplimentară a situației de la frontieră la sfîrșitul lunii iunie - începutul lunii iulie, cînd au început pregătirile pentru parada de Ziua Independenței de la Minsk. Atunci, în Belarus, inclusiv din Rusia au fost transferate o mulțime de aparate de zbor și unități de trupe terestre, care au participat la paradă.

„Este clar că ei (în Ucraina. - nota BELTA) au văzut mișcarea la noi, căci americanii le dau toate informațiile. Și au crezut că, așa cum au spus, „Putin va ataca din nou de pe teritoriul Belarusului”. De sub Gomel, cum a fost la începutul operațiunii speciale. Și au început să transfere soldați - pînă la 120 de mii. Ca răspuns, eu a trebuit să transfer întăriri de aproape o treime din armată, în afară din ceea ce era acolo”, a spus șeful statului belarus.


Alexandr Lukașenko a declarat că atunci u reușit să discute situația prin canalul de comunicare care există cu serviciile speciale ucrainene: „Am întrebat: „De ce faceți asta?” Ei ne-au spus cinstit: „Voi vreți să ne atacați împreună cu rușii de lîngă Gomel”. Dar noi nu aveam un astfel de scop. Ei au retras aceste forțe suplimentare, care erau peste 120.000. Și noi am retras, de asemenea, acele forțe suplimentare care au fost introduse”.

„Iar acele unități care au fost introduse acolo acum doi ani și jumătate, au fost acolo și atunci și acum. Sînt prezente și de partea lor, și de partea noastră. Este ca o moarte faptul că noi ne-am retras trupele de la granița cu Ucraina. Există un război”, a remarcat președintele cu privire la unele dintre discuțiile legate de ”retragerea” trupelor.

În plus, încă din august, Belarus a fost nevoit să reacționeze la încălcarea spațiului său aerian de către dronele de atac ucrainene. „De ce am reacționat dur la acest lucru? Pentru că ne-am săturat deja. Ele încalcă în mod constant partea de est a frontierei noastre, dacă zboară spre Peter, și mai departe. Unele drone asamblate în Ucraina zboară 3-5 mii de kilometri, au zburat chiar pînă în Tatarstan. Au atins granița noastră. Noi i-am avertizat. Desigur, apărarea noastră aeriană le vede și transmite imediat informații forțelor aeriene ruse.

Alexandr Lukașenko a subliniat că a fost nevoit să reacționeze în toate direcțiile atunci cînd dronele au invadat efectiv teritoriul belarus.

„Inclusiv prin desfășurarea forțelor armate și din nou aceleași trupe pe care le-am retras. Gîndiți-vă – am dislocat o treime din armată (pe teritoriul din apropierea frontierei de sud. - nota BELTA) și chiar în vest am mobilizat și am mutat unitățile noastre în sud, pe poligon pentru antrenamente. Acesta a fost un eveniment planificat. Și acolo se pregătesc cîteva mii de băieți - din direcțiile vest și nord-vest. I-am transferat de acolo”, a declarat președintele Belarusului.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав