X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Locul cu cea mai lungă denumire: un singur cuvînt de 85 de litere

6 oct. 2020,, 00:30   Externe
5671 0

O colină din Noua Zeelandă este locul de pe Pămînt cu cel mai lung nume format dintr-un singur cuvînt. Denumirea are nu mai puțin de 85 de litere și le dă mari bătăi de cap turiștilor care încearcă să o pronunțe, transmite stirileprotv.ro.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu este numele unui deal de 350 de metri din apropierea orașului. Numele - a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai lung toponim din lume - este de cele mai multe ori abreviat de către locuitori pentru a facilita conversația, termenul folosit fiind „Taumata”.

Tradus din limba maori - limba nativă a populației băștinașe a Noii Zeelande - acest cuvînt ar însemna „vîrful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pămîntului, a coborît, a suit și a devorat munții, în timp ce-i cînta la flaut unei persoane iubite.”

Dealul și-a primit numele de la un războinic maori, numit Tamatea. Potrivit legendelor, după ce fratele său a fost ucis într-o luptă cu un alt trib, Tamatea și-a petrecut următoarele zile cîntînd la fluier pe acest deal, pentru a își comemora ruda pierdută. Comunitatea maori a dorit să numească locația în cinstea sa și a ales această denumire, potrivit Business Insider.

În Europea, ce mai lungă denumire formată dintr-un singur cuvânt o are un sat din Țara Galiilor, cu 58 de litere și 19 silabe. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch are o populație de peste 3000 de locuitori, potrivit ultimului recensământ, din 2011.


Numele Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch înseamnă “Biserica Sfînta Maria (Llanfair) din luminișul (pwll) alunului alb (gwyngyll) de lângă (goger) pîrîul rapid (y chwyrndrobwll) și Biserica Sf. Tysilio (llantysilio) din peștera roșie (gogogoch).”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?