X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Liderii OCS au semnat declarația finală de la Astana

4 iul. 17:00   Externe
2495 0

Liderii ai statelor membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai au semnat o declarație finală în urma reuniunii de la Astana.

Potrivit documentului, țările OCS au adoptat inițiativa "Despre unitatea mondială pentru pace justă, armonie și dezvoltare", care definește intenția organizației de a crea condiții pentru consolidarea securității și ordinii internaționale, și au invitat lumea să i se alăture.

Aceștia au subliniat că nu participă la nicio decizie menită să intervină în afacerile interne și să contrazică dreptul internațional; de asemenea, au afirmat că iau măsuri pentru a preveni orice activitate pe teritoriile lor care contravine principiilor suveranității statelor și integrității teritoriale.

Liderii OCS și-au exprimat intenția de a consolida capacitatea și influența internațională a OCS ca una dintre asociațiile-cheie ale lumii multipolare; și-au declarat disponibilitatea de a lua măsuri pentru a elimina condițiile favorabile terorismului și extremismului și de a intensifica eforturile comune de prevenire a răspîndirii ideologiilor radicale, a oricărei intoleranțe religioase și a xenofobiei, a naționalismului agresiv, a discriminării etnice și rasiale.

Ei au făcut apel la o reformă cuprinzătoare a ONU pentru a asigura reprezentarea țărilor în curs de dezvoltare; s-au opus acțiunilor protecționiste, sancțiunilor unilaterale și restricțiilor comerciale care subminează sistemul comercial multilateral; și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la escaladarea conflictului israeliano-palestinian și au condamnat ferm acțiunile care au condus la numeroase victime civile și la o situație umanitară catastrofală în Fîșia Gaza.


De asemenea, liderii statelor membre ale OCS au atras atenția asupra faptului că extinderea unilaterală a sistemului global de apărare antirachetă de către unele țări are un impact negativ asupra securității internaționale; aceștia au susținut menținerea spațiului cosmic liber de arme și au subliniat necesitatea încheierii unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care ar putea garanta prevenirea unei curse a înarmărilor în spațiul cosmic.

Aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini eforturile internaționale de asigurare a păcii și dezvoltării în Afganistan; au recunoscut importanța punerii în aplicare a planului de acțiune privind programul nuclear al Iranului și au pledat pentru respectarea strictă a dispozițiilor Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare.

De asemenea, aceștia au făcut apel la colaborarea în vederea prevenirii riscurilor legate de utilizarea și aplicarea inteligenței artificiale, pentru a îmbunătăți în permanență siguranța, securitatea și corectitudinea acestor tehnologii; au decis să înființeze un grup de lucru ad hoc al statelor membre ale OCS privind schimbările climatice.

În plus, aceștia au declarat anul 2025 Anul dezvoltării durabile.

Participanții la summit au semnat mai mult de 20 de documente, inclusiv proiectul de strategie de dezvoltare a OCS pînă în 2035, un program de cooperare privind combaterea terorismului și a separatismului și o foaie de parcurs privind cooperarea în cadrul OCS.

Summitul OCS se desfășoară în zilele de 3 și 4 iulie sub sloganul "Consolidarea dialogului multilateral - lupta pentru pace și dezvoltare durabilă". La această reuniune a avut loc o nouă extindere a organizației - în cadrul acesteia a fost admis Belarus.

OCS a fost fondată în 2001. În prezent include zece state: India, Iran, Kazahstan, China, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Pakistan, Uzbekistan și Belarus. Țările observatoare sînt Afganistan și Mongolia, iar țările partenere sînt Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal, Emiratele Arabe Unite, Turcia și Sri Lanka.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?