X 
Arşiţa stiri: 222
Jocurile Olimpice stiri: 300
Transnistria stiri: 1464

Lacurile din Elveția, adevărate bombe cu ceas

19 aug. 03:00   Externe
9 ore in urma 3110 0

Turiștii se bucură de frumusețea lacurilor elvețiene, cum ar fi Lacul celor Patru Cantoane, Thun sau Neuchatel, dar puțini știu ce se află în adîncuri.

Ani de zile, armata elvețiană a folosit aceste lacuri ca depozite pentru muniții. Acum, departamentul elvețian de apărare oferă premii în bani pentru cea mai bună idee de a le scoate din ape, transmite Digi24.

Ani de zile, armata elvețiană a folosit lacurile ca depozite pentru muniții vechi, crezînd că ar putea fi păstrate în siguranță acolo. Numai în Lacul celor Patru Cantoane există aproximativ 3.300 de tone de muniție și 4.500 de tone sînt în apele Neuchatel, pe care forțele aeriene elvețiene le-au folosit la practicarea bombardamentelor pînă în 2021, scrie BBC.

Unele muniții se află la adîncimi de 150 pînă la 220 de metri, dar altele din Lacul Neuchatel sînt la doar șase sau șapte metri sub suprafață. Acum, departamentul elvețian de apărare oferă 50.000 de franci în premii în bani pentru cea mai bună idee de a scoate munițiile din ape. Cele mai bune trei idei pentru o soluție sigură și ecologică pentru recuperarea munițiilor vor împărți premiul, dar operațiunea este de așteptat să coste miliarde. Faptul că atît de mult armament a fost aruncat în lacurile elvețiene - Brienz fiind un altul dintre ele - este cunoscut de zeci de ani, iar oamenii au început să-și pună întrebări legate de siguranța lor doar recent.

Geologul elvețian pensionar Marcos Buser, care a consiliat guvernul pe această temă, a scris o lucrare de cercetare în urmă cu zece ani în care avertizează despre pericolele acestui mod de a depozita muniții. Munițiile prezintă două riscuri, a spus el. În primul rînd, în ciuda faptului că sînt sub apă, există încă riscul de explozie, deoarece în multe cazuri „armata nu a scos siguranțele înainte de a arunca muniția”. Apoi există contaminarea apei și a solului - există o șansă reală ca TNT extrem de toxic să polueze apa lacului. Guvernul elvețian recunoaște că factori precum vizibilitatea slabă, fierul magnetic și greutățile individuale ale muniției „reprezintă provocări majore pentru recuperarea ecologică a muniției”. O evaluare a posibilelor tehnici de recuperare în 2005 a arătat că toate soluțiile propuse pentru recuperarea muniției prezentau riscuri severe pentru ecosistemele sensibile ale lacurilor.


1
0
0
5
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав