X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1455

Kim Jong Un face o mișcare surpriză. Coreea de Nord construiește un zid la graniță

21 iun. 20:30   Externe
1412 0

Coreea de Nord construiește mai multe secțiuni care par a fi parte dintr-un zid în mai multe locuri la granița cu Coreea de Sud, arată imagini din satelit, scrie BBC.

Imaginile analizate de BBC Verify arată că terenul din interiorul Zonei Demilitarizate (DMZ) a fost curățat, iar experții spun că aceasta ar putea fi o încălcare a armistițiului de lungă durată cu Coreea de Sud, transmite Digi24.

DMZ este o zonă tampon cu o lățime de 4 km între Coreea de Nord și Coreea de Sud, care sînt încă în război din punct de vedere tehnic, deoarece niciodată nu a fost semnat un tratat de pace. DMZ este împărțit în două, fiecare parte fiind controlată de națiunile respective. Această activitate recentă este „neobișnuită”, potrivit experților, și vine într-un moment de creștere a tensiunilor între cele două țări. „În acest moment putem doar specula că Coreea de Nord caută să-și consolideze prezența militară și fortificațiile de-a lungul graniței”, spune Shreyas Reddy, corespondent la site-ul specializat NK News, cu sediul la Seul.

BBC Verify a comandat imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale unei porțiuni de 7 km a graniței, ca parte a unui proiect de a analiza schimbările pe care Coreea de Nord le face în zonă. Aceste imagini par să arate cel puțin trei secțiuni în care au fost ridicate fortificații în apropierea DMZ, pe o lungime de un kilometru, în zona de est.

Este posibil ca și în alte zone ale graniței să se ridice astfel de construcții. Nu se știe cînd au început aceste construcții, deoarece nu sînt imagini anterioare de înaltă rezoluție din zonă. Cu toate acestea, aceste structuri nu se vedeau într-o imagine capturată în noiembrie 2023. „Cred că aceasta este prima dată cînd au construit o barieră în sensul separării locurilor unul de celălalt”, a declarat pentru BBC Uk Yang, expert militar și în apărare la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul. „În anii 1990, Coreea de Nord a înființat zidurile antitanc pentru a descuraja înaintarea tancurilor în caz de izbucnire a războiului.


Dar recent, Coreea de Nord a înființat ziduri de 2-3 m înălțime și nu arată ca zidurile antitanc. Forma pereților sugerează că nu sînt doar obstacole [pentru tancuri], ci sînt destinate să împartă o zonă”, spune Yang. Cele mai recente imagini din satelit ale marginii de est a graniței arată un posibil drum de acces nou creat.

Un oficial al șefilor de stat major (JCS) din Coreea de Sud a declarat într-un briefing recent că armata a identificat activități în desfășurare legate de „întărirea drumurilor tactice, plasarea de mine și curățarea terenurilor pustii”. Anterior au existat rapoarte despre curățarea terenului în alte cîteva locații din interiorul părții controlate de Coreea de Nord a DMZ.


0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав