X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Joe Biden şi Vladimir Zelenski se vor întîlni în SUA

15 sep. 2023,, 09:00   Externe
2016 0

Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întîlnească cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, săptămîna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri.

Nu este clar dacă întîlnirea va avea loc la New York sau mai tîrziu în cursul săptămînii la Casa Albă. O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru CNN că Zelenski este aşteptat să călătorească la Washington după ce se va opri mai întîi la New York, transmite noi.md cu referire la news.ro.

Biden şi Zelenski ar urma amîndoi să se adreseze Adunării Generale marţi.

Zelenski vrea să se folosească de această apariţie în persoană la reuniunea anuală a ONU pentru a cere mai mult sprijin pentru Ucraina. În afară de discursul în faţa Adunării, el planifică mai multe întîlniri cu alţi lideri mondiali la New York, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste planuri. Printre obiectivele sale se va număra încercarea de a convinge ţările care nu au adoptat o poziţie clară împotriva războiului să fie mai ferme în condamnarea Rusiei.

Printre întîlnirile sale se va număra şi cea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat joi guvernul israelian.


Biden s-a întîlnit ultima dată cu Zelenski în iulie, la summitul NATO din Lituania. Înainte de aceasta, cei doi au stat de vorbă în luna mai la summitul G7 din Japonia.

În ciuda sprijinului acordat de Statele Unite pentru o apariţie la summitul G20 de săptămîna trecută din India, Zelenski nu a primit o invitaţie din partea gazdelor.

Zelenski a venit în Statele Unite în decembrie, fiind prima dată cînd a părăsit Ucraina de la începutul războiului.

Secretarul de stat Antony Blinken s-a întîlnit cu Zelenski la Kiev săptămîna trecută, în cadrul unei vizite surpriză care a avut ca scop, printre altele, coordonarea SUA şi a Ucrainei înainte de reuniunea diplomatică de la New York. Şeful diplomaţiei americane i-a spus preşedintelui ucrainean că SUA sînt "hotărîte să continue să meargă umăr la umăr" cu Ucraina.

2
2
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?