X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1457

Japonia și Cambodgia vor ajuta la eliminarea minelor în Ucraina, care provoacă moartea militarilor și civililor

7 iul. 12:21   Externe
2617 2

Japonia și Cambodgia vor efectua lucrări de deminare în Ucraina, a anunțat ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, în timpul vizitei sale la Phnom Penh (Fnom Pen), scrie BBC. Oficialul și-a exprimat încrederea că țara, care a trecut printr-o experiență similară, va putea aduce o contribuție semnificativă la deminarea teritoriului Ucrainei.

Cambodgia este una dintre țările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998.

Această țară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special.

"Cambodgia este un partener esențial al Japoniei în eforturile internaționale pentru retragerea minelor", a declarat Kamikawa în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului nipon, Japonia va furniza Ucrainei săptămîna viitoare o puternică mașină de deminare și va antrena în august echipe ucrainene în Cambodgia pentru utilizarea acestui echipament.


Minele provoacă frecvent moartea atît a civililor, cît și soldaților în Ucraina, înțesată de mine și de resturi explozive de la declanșarea invaziei ruse în 2022.

Potrivit Human Rights Watch, 11 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au fost astfel poluate. Forțele ruse au utilizat cel puțin 13 feluri de mine începînd din februarie 2022, potrivit organizației.

În primăvara anului trecut, la 14 luni după invazia rusă, Ucraina devenise cel mai mare teritoriu minat din lume, depășind Afganistanul și Siria. Pe aproape o treime din teritoriul Ucrainei, care se afla sub ocupație la momentul respectiv, au fost depistate mine.

În prezent, lucrările de deminare se desfășoară catastrofal de încet, se arată în raport. În zonele regiunilor Donețk și Lugansk controlate de forțele armate ucrainene din 2015 pînă în 2021, doar aproximativ 6% din teritoriul potențial minat a fost degajat.

Acum ritmul de eliminare a minelor este de doar aproximativ 64 de kilometri pătrați pe an, cea mai mare parte a muncii fiind efectuată de serviciile de informații ale Ministerelor Apărării și Afacerilor Interne ale Ucrainei cu sprijinul organizațiilor internaționale neguvernamentale precum HALO Trust.

2
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав