X 
Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Iranul speră să reia relațiile diplomatice cu Egiptul

26 dec. 2023,, 08:13   Externe
2502 0

După mai bine de 40 de ani de relații tensionate, Iranul speră într-o reluare a legăturilor diplomatice cu rivalul său politic, Egiptul.

„Pînă în prezent discuțiile au fost promițătoare și ambele țări sînt pe drumul cel bun pentru a depăși diferențele dintre ele și pentru a deschide în curînd un nou capitol diplomatic”, a declarat la Teheran purtătorul de cuvînt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, relatează Agerpres.ro.

Restabilirea relațiilor ar aduce beneficii nu numai celor două națiuni, ci și lumii islamice și, în special, palestinienilor în contextul actualului conflict din Fîșia Gaza, a spus Kanaani.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, și omologul său egiptean, Abdel-Fattah al-Sisi, s-au întîlnit pentru prima dată în noiembrie, cu ocazia unui summit islamic în capitala Arabiei Saudite, Riad.

Potrivit presei iraniene, cei doi președinți au convenit asupra unui plan de acțiune pentru a rezolva diferențele din trecut și a facilita o încălzire a relațiilor.


Cei doi au vorbit la telefon săptămîna trecută pentru a discuta despre cele mai recente evoluții din Fîșia Gaza și despre planul de acțiune, a informat biroul prezidențial iranian.

Relațiile dintre Teheran și Cairo au fost tensionate în ultimele patru decenii.

Cele două țări au ținut deschise canalele diplomatice în ultimii ani, dar nu au făcut schimb de ambasadori.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?