Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Într-un oraș neobișnuit din Australia, totul este subteran

24 sep. 2023,, 03:30   Externe
2553 0

Într-un oraș neobișnuit din Australia, totul este subteran – de la biserici la locuri de campare. Poate fi o soluție pentru oamenii din zonele cu climat extrem, cu atît mai mult cu cît avem din ce în ce mai multe valuri de căldură, arată o analiză BBC.

Pe drumul lung spre centrul Australiei se pot vedea niște piramide de nisip enigmatice. În jurul lor, peisajul este cu totul pustiu – o întindere nesfîrșită de praf roz și din cînd în cînd cîte un arbust. Dar pe măsură ce mergi mai departe pe autostradă, tot mai multe dintre aceste construcții misterioase ies la iveală - grămezi de pămînt palid, împrăștiate la întîmplare, ca niște monumente de mult uitate, transmite Digi.

Din cînd în cînd, există o țeavă albă care iese din pămînt lîngă o astfel de movilă. Acestea sînt primele semne ale Coober Pedy, un oraș minier cu o populație de aproximativ 2.500 de oameni. Multe dintre micile piramide sînt sol rezidual de la zeci de ani de minerit, dar sînt și dovezi ale unei alte specialități locale - viața subterană. În acest colț de lume, 60% din populație locuiește în case construite în gresia bogată în fier.

În unele cartiere, singurele semne că zona e locuită sînt puțurile de ventilație care ies din pămînt și excesul de sol care a fost aruncat în apropierea intrărilor. În timpul iernii, acest stil de viață poate părea excentric. Dar într-o zi de vară, Coober Pedy – tradus vag dintr-un termen australian indigen care înseamnă „om alb într-o gaură” – nu are nevoie de explicații: temperaturile maxime ajung adesea la 52 de grade Celsius. E atît de cald, încît electronicele trebuie ținute în frigidere. Coober Pedy nu este nici prima, nici cea mai mare așezare subterană din lume. Oamenii s-au retras în subteran pentru a face față climei dificile de mii de ani, de la strămoșii umani care și-au aruncat uneltele într-o peșteră din Africa de Sud în urmă cu două milioane de ani, pînă la oamenii de Neanderthal care au creat grămezi inexplicabile de stalagmite într-o grotă franceză în timpul unei epoci de gheață, acum 176.000 de ani.


Centrul orașului Coober Pedy pare o așezare obișnuită– străzile sînt pline de praf roz și există restaurante, baruri, supermarketuri și benzinării. Pe o creastă cu vedere la toate acestea se află singurul copac al orașului - o sculptură din metal. Dar Coober Pedy este ciudat de gol. Sub pămînt, însă, situația e diferită. Unele dintre „săpăturile” din Coober Pedy, așa cum sînt ele cunoscute, pot fi accesate prin ceea ce arată ca niște clădiri obișnuite. După ce intri, pasajele subterane se dezvăluie treptat, ca și cum ar fi pășit printr-un dulap în Narnia. Altele „săpături” sînt mai clare – la Riba, un camping unde oamenii își pot așeza corturile în nișe la cîțiva metri sub pămînt, intrarea este un tunel întunecat. În Coober Pedy, clădirile subterane trebuie să aibă o adîncime de cel puțin patru metri, pentru a preveni prăbușirea acoperișurilor - iar sub această cantitate de rocă, temperatura este constantă la 23 de grade Celsius.

În timp ce locuitorii de deasupra solului trebuie să îndure verile fierbinți și nopțile reci de iarnă, în care temperatura scade la 2-3C, casele subterane rămîn la temperatura perfectă 24 de ore pe zi, pe tot parcursul anului. Pe lîngă confort, un avantaj major al vieții subterane sînt banii. Coober Pedy își generează toată energia electrică – 70% este energie solară și eoliană – dar aerul condiționat este adesea incredibil de costisitor. „Pentru a trăi deasupra pămîntului, plătești o avere pentru încălzire și răcire, cînd vara sînt adesea peste 50 de grace Celsius,” spune Jason Wright, un locuitor al orașului, Pe de altă parte, multe case subterane din Coober Pedy sînt relativ accesibile. În timpul unei licitații recente, o casă cu trei dormitoare s-a vîndut cu aproximativ 40.000 de dolari australieni (26.000 USD). În cel mai apropiat oraș important, Adelaide, prețul mediu al unei case este de 457.000 USD. În plus, casele subterane nu au problema insectelor.

0
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?