Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4067

Incidentul din timpul zborului Londra-Singapore, provocat de „turbulenţe în aer limpede, cel mai periculos tip”

23 mai. 21:30   Externe
2501 0

Turbulenţele atmosferice, similare cu cele care au provocat marţi decesul unui pasager în timpul unui zbor al companiei Singapore Airlines, reprezintă un fenomen care este uneori greu de prevăzut şi care, conform experţilor, cunoaşte o amplificare pe fondul schimbărilor climatice.

Turbulenţele sînt asociate cu o modificare a curenţilor de aer care afectează stabilitatea aeronavei în zbor. Ele pot fi provocate de furtuni, mişcări de aer în jurul munţilor, fronturi de aer rece sau cald sau chiar de jetstreamuri - vînturi puternice care circulă în jurul Pămîntului la anumite latitudini.

"Chiar dacă meteorologii deţin instrumente excelente pentru prezicerea turbulenţelor, acestea nu sînt perfecte şi se pot produce turbulenţe neaşteptate", a declarat pentru AFP Thomas Guinn, profesor la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Florida, Statele Unite, citat de Agerpres. În ceea ce priveşte zborul de marţi, "primele elemente par să indice turbulenţe în aer limpede, cel mai periculos tip de turbulenţă", potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Însoţitorilor de Bord CWA, care reprezintă cîteva zeci de mii de însoţitori de bord, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Aceste turbulenţe produse în "aer limpede" sînt definite drept "turbulenţe bruşte şi semnificative ce se produc în zone lipsite de nori şi provoacă zdruncinarea violentă a aeronavei", potrivit Agenţiei de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA). Ele sînt "deosebit de problematice deoarece sînt întîlnite adesea în mod neaşteptat şi frecvent, fără să existe indicii vizuale care să-i avertizeze pe piloţi în legătură cu acest pericol", conform FAA.

Potrivit agenţiei, acest tip de turbulenţe poate să apară în special în apropierea jetstreamurilor şi este asociat în mod normal cu un fenomen de forfecare a vîntului (schimbări bruşte ale vitezei şi/sau direcţiei vîntului).


Potrivit unui raport din 2021 al Consiliului naţional pentru siguranţa transporturilor din SUA, turbulenţele continuă să reprezinte "o cauză semnificativă a accidentelor şi rănirilor". Cu toate acestea, "decesele asociate turbulenţelor produse în timpul zborurilor comerciale sînt, din fericire, foarte rare", a remarcat Paul Williams, profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Reading, Anglia.

"Din cîte ştiu, nu a existat niciun deces legat de turbulenţe în timpul unui zbor comercial după 2009", a adăugat el într-un comunicat transmis AFP. Însă, potrivit cercetărilor sale, criza climatică înrăutăţeşte frecvenţa turbulenţelor. "Schimbările climatice cresc diferenţa de temperatură dintre polii reci şi tropicele calde", acestea din urmă "încălzindu-se mai rapid decît polii la altitudini de croazieră", a explicat Williams.

"Acest efect provoacă mai multă forfecare în jeatstrem, ceea ce generează mai multe turbulenţe". Potrivit lui Paul Williams, turbulenţele severe în "aer limpede" din Atlanticul de Nord au crescut deja cu 55% începînd din anul 1979. "Ultimele noastre previziuni indică o dublare, sau chiar o triplare, a turbulenţelor severe în jetstremuri în următoarele decenii, în cazul în care clima continuă să se încălzească conform aşteptărilor", a adăugat el. În opinia profesorului Thomas Guinn, pasagerii avioanelor ar trebui să-şi ţină centurile de siguranţă cuplate cît mai mult timp posibil. "Dacă acestea sînt fixate corect, riscul de accident este mult mai mic".

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?