Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

În Turcia sute de mii de persoane nu au unde locui

6 feb. 18:45   Externe
2220 0

La un an după seismul devastator care a lovit Turcia și Siria, sute de mii de oameni continuă să se adăpostească în corturi, barăci sau containere și nu știu cînd vor putea primi o locuință. Între timp, încearcă să supraviețuiască în condiții nesigure și cu frica unor noi seisme. Autoritățile le promit case noi, construite cu respectarea celor mai stricte standarde.

În Antakya, cel mai grav afectat oraș, 90 la sută dintre clădiri au fost distruse. 14 secole de istorie au fost șterse în două minute de cutremur. Legendara localitate e în ruine, cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbușit. Supraviețuitorii încă așteaptă ajutorul promis de guvern, transmite Moldova1.

„Este prima dată cînd ne vedem după cutremur. Ei sînt cei care m-au readus la viață, sînt ca și copiii mei acum”, a spus Kamil Ezer, supraviețuitor.

Acest bărbat a petrecut 36 de ore sub dărîmături alături de trupul soției sale.

„Eram prins sub ruine, abia de puteam respira. Soția mea era lîngă mine, la început vorbeam, dar ea era prinsă sub dărîmături și se sufoca. Fiul meu o suna, dar după vreo patru ore nu a mai răspuns”, a relatat Kamil Ezer, supraviețuitor.


După dezastru, supraviețuitorii care au mai rămas în viață, au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

„Autoritățile nu ne-au explicat nimic, pur și simplu au demolat ce a mai rămas din casă. Ne-au promis că ne vor oferi un apartament, dar cînd - nu știm”, a spus Kamil Ezer.

Unii oameni s-au instalat în containere, alții în corturi, în pofida temperaturilor sub zero grade.

„Este foarte frig noaptea, dar dimineața este bine”, „ Aici dorm trei copii pe covor, eu - acolo pe canapea și fratele meu mai mic pe pat. Am depus o cerere pentru un container, dar încă nu am primit nimic”, au povestit oamenii.

Autoritățile au început reconstruirea întreprinderilor pentru a readuce populația activă și promit că de data aceasta vor fi respectate standardele antiseismice. Conform acestora, nicio clădire nouă din oraș nu ar trebui să aibă mai mult de patru etaje, iar pentru a oferi locuințe pentru toată lumea, va fi nevoie de mai mult timp.

Orașul turistic Adiyaman este unul dintre cele 11 orașe afectate de cutremur. Simbolul localității, turnul cu ceas, încă indică ora 4.17, ora la care s-a produs cutremurul. Seismul de aproape opt grade a lăsat în urmă peste 53 de mii de morți, iar peste 700 de mii au rămas fără adăpost. A fost cel mai grav dezastru din istoria modernă a țării. În total, peste o sută de mii de clădiri s-au prăbușit.

1
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?