Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

În cazul normalizării relațiilor, UE promite Serbiei și Kosovo investiții

20 mar. 2023,, 12:30   Externe
2383 0

Pentru implementarea la timp a tuturor prevederilor Acordului privind calea spre normalizarea relațiilor, Uniunea Europeană a promis Serbiei și Kosovo nerecunoscute că va organiza o conferință specială a donatorilor în termen de 150 de zile pentru a forma un pachet de asistență financiară pentru Belgrad și Pristina.

Cu toate acestea, de acolo ei vor primi banii numai atunci cînd UE va decide că toate prevederile acordului au fost implementate pe deplin.

Acest lucru este menționat în textul distribuit de Serviciul UE pentru Politică Externă al anexei la acordul convenit la reuniunea trilaterală a UE, Serbiei și Kosovo de la Ohrid (Macedonia de Nord), care definește procedura de punere în aplicare a acestuia.

"UE va organiza o conferință a donatorilor în termen de 150 de zile pentru a crea un pachet de investiții și asistență financiară pentru Kosovo și Serbia. Plăți nu vor avea loc pînă cînd UE nu se va asigura că toate prevederile acordului sînt puse în aplicare pe deplin", se arată în document.

În text se menționează, de asemenea, faptul că toate prevederile Acordului privind calea către normalizarea relațiilor "ar trebui să fie puse în aplicare independent una față de cealaltă" și ambele părți "au convenit să nu blocheze implementarea niciuneia dintre ele”. În document se spune doar că Kosovo ar trebui să "înceapă imediat procesul de negocieri" cu privire la crearea comunității municipalităților sîrbe (SSM), un organism autonom al sîrbilor care trăiesc în republica nerecunoscută. Părțile au convenit asupra acestui lucru prin medierea UE în 2013.


Acordul privind calea spre normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo a fost convenit la Bruxelles pe 27 februarie anul curent. Nici un document nu a fost semnat, în loc de semnăturile părților, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a emis sîmbătă o declarație de cinci rînduri spunînd că "Uniunea Europeană salută acordul părților privind punerea în aplicare a Acordului privind calea normalizării relațiilor dintre Kosovo și Serbia".

Dacă singura concesie din partea Kosovo în temeiul acestui Acord a fost obligația de a începe organizarea unei autoguvernări locale pentru minoritatea îârbă, atunci Serbia s-a angajat să nu împiedice aderarea Kosovo în organizații internaționale, să renunțe la dreptul de a reprezenta Kosovo pe arena internațională (deoarece provincia face parte din Serbia în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional, pînă când Belgradul însuși va renunțs la acest lucru), să deschidă reprezentanțe permanente în capitalele celuilalt.

Setul acestor cerințe înseamnă recunoașterea efectivă a suveranității Kosovo, deși fără o formalizare legală. După cum a declarat Borrell la Ohrid, "pentru a adera la Uniunea Europeană, Serbia și Kosovo trebuie să-și normalizeze relațiile, altă cale nu există".

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?