X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Guvernul de la Varşovia aprobă o zonă-tampon la frontiera dintre Polonia şi Belarus

11 iun. 11:45   Externe
1529 0

Polonia va crea o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul, informează dpa, potrivit Agerpres.

La o şedinţă ţinută la Bialystok, în estul ţării, guvernul condus de premierul Donald Tusk a ordonat ministerului de interne să înceapă construcţia respectivă, cu obiectivul de a îngreuna trecerea ilegală a migranţilor dinspre Belarus şi de a ameliora condiţiile de lucru ale grănicerilor, armatei şi poliţiei poloneze.

Zona restricţionată va avea minimum 200 de metri în adîncime, iar în anumite locuri pînă la doi kilometri. Frontiera polono-belarusă are o lungime de circa 400 de km.

Agenţia naţională de presă PAP, preluată de dpa, a transmis că Tusk a anunţat şi condiţii legale mai permisive pentru uzul de armă de către forţele de securitate.

Măsura luate de guvern constituie o reacţie la incidentul de la sfîrşitul lui mai, cînd un soldat polonez a fost ucis la graniţă într-un atac cu cuţitul. Conform forţelor armate poloneze, atacul a venit de dincolo de frontieră, din Belarus. Militarul a fost rănit grav, iar ulterior a decedat.


Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că se vor depune toate eforturile pentru prinderea şi pedepsirea atacatorului.

Polonia şi Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de aducerea organizată a migranţilor din zone de criză pînă la frontiera externă a Uniunii, cu scopul de a crea presiuni asupra Occidentului.

În vara lui 2022, Polonia a securizat frontiera cu Belarusul prin construcţia unui gard înalt de 5,5 metri şi amplasarea unui sistem de supraveghere. În ciuda acestora, migranţii încearcă zilnic să treacă din Belarus pe teritoriul polonez, parte a Uniunii Europene şi a NATO.

2
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?