Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Guvernul britanic va plăti miliarde de lire victimelor din dosarul sîngelui infectat

20 mai. 21:30   Externe
2211 0

Autorităţile din domeniul medical şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal al sîngelui contaminat ce a dus la moartea a 3.000 de persoane în Marea Britanie între anii 1970 şi 1990, conform concluziei unei anchete publice ce s-a desfăşurat timp de 7 ani şi a fost publicată luni, transmite AFP.

Acest scandal, legat de contaminarea a mii de persoane cu virusul hepatitei C şi cu HIV după ce au primit transfuzii de sînge, "ar fi putut fi în mare măsură evitat", susţine în raportul său fostul judecător Brian Langstaff, care a condus ancheta.

De asemenea, conform anchetei, acest scandal nu a fost rezultatul unui accident, fiind urmarea unui adevărat "catalog" de greşeli din partea guvernului şi medicilor, transmite şi Reuters.

Brian Langstaff a precizat că peste 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sînge infectat şi alte produse conexe în anii '70 şi '80 din partea Serviciului public Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, rezultatul fiind "vieţi, visuri şi familii distruse".

Folosirea sîngelui infectat, în pofida riscurilor cunoscute, a produs mii de victime şi în SUA, Franţa, Canada şi în alte ţări, parţial după ce deţinuţi din SUA şi oameni din alte grupuri de risc ridicat au primit bani pentru a dona sînge.

În Marea Britanie aproximativ 1,250 de persoane care sufereau de boli ale sîngelui au fost infectate cu HIV, dintre care aproximativ 380 de copii, conform anchetei. Trei sferturi dintre cei infectaţi au murit.

"Acest dezastru nu a fost un accident. Infecţiile s-au produs pentru că cei în poziţii de autoritate - medicii, serviciile de transfuzii de sînge şi guvernele succesive - nu au pus siguranţa pacienţilor pe primul loc", a subliniat Langstaff, care a mai precizat că victimele şi urmaşii victimelor au dreptul la compensaţii financiare.

Guvernul britanic, care în 2015 susţinea că aceste transfuzii de sînge infectat "nu ar fi trebuit să se întîmple niciodată", a fost de acord în 2022 să plătească despăgubiri în valoare de 100.000 de lire sterline celor afectaţi.

Sîngele infectat şi produsele derivate, unele dintre care au fost importate din SUA, au fost folosite pentru transfuzii care nu au fost de fiecare dată necesare din punct de vedere clinic şi pentru tratarea unor afecţiuni ale sîngelui aşa cum este hemofilia.

Bolnavii de hemofilie au primit concentrate Factor 8, deseori importate din SUA sau Austria, care aveau un risc crescut de a produce hepatite. O parte dintre concentrate erau contaminate cu HIV în anii '80, conform anchetei, dar autorităţile nu au reuşit să treacă la alternative mai sigure şi au decis în iulie 1983, la un an după ce riscurile au apărut, să nu suspende importul acestora.

Eşecurile sistemice au dus la infectarea cu HIV a 80 - 100 de persoane prin transfuzie, se spune în anchetă, iar aproximativ 26.800 de persoane au fost infectate cu hepatită C, adesea din cauza primirii de sînge după naştere sau după o intervenţie chirurgicală.

1
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?