Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Furtuna Isha face ravagii în Europa: Sute de zboruri au fost anulate

22 ian. 08:45   Externe
3058 0

Aeroportul Schiphol din Amsterdam a anulat zeci de zboruri programate pentru luni, ca măsură preventivă, din cauza vîntului puternic care însoţeşte furtuna Isha, aşteptată în Olanda, dar şi în Marea Britanie, unde aproape întreg teritoriul este vizat de o alertă de vînt ce ar putea reprezenta un pericol vital.

Şi în Regatul Unit sînt perturbări semnificative ale circulaţiei feroviare şi aeriene, potrivit digi24.ro.

Într-un comunicat transmis duminică, Aeroportul Schiphol a precizat că a anulat 130 de zboruri.

Compania aeriană olandeză KLM, principalul utilizator al aeroportului, a declarat agenţiei olandeze de ştiri ANP că a renunţat luni la 65 de zboruri europene.

Şi compania British Airways şi-a cerut scuze pentru că a fost nevoită să facă ajustări la programul de zbor al unor curse din cauza furtunii.


Avertizări cod portocaliu și galben de vînt puternic în Marea Britanie

Serviciul meteorologic din Marea Britanie, Met Office, a emis avertizări de vînt cod galben şi portocaliu, valabile pentru cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit, pe măsură ce se apropie furtuna Isha. Met Office a atras atenţia că furtuna Isha „va afecta pe toată lumea”. Este un fapt rar ca întreaga ţară să fie vizată de alerte meteo, notează Sky News.

Un meteorolog a avertizat că vîntul ar putea reprezenta un pericol în unele zone.

Operatorul căilor ferate din Scoţia (NRS) a suspendat toate trenurile duminică, începînd cu ora locală 19:00 (21:00, ora României), invocînd „probabilitatea ridicată” de deteriorare a căii ferate. Liniile vor rămîne închise şi luni dimineaţă, în timp ce fiecare rută este inspectată de ingineri pentru a vedea dacă există pagube sau resturi căzute. Trenurile aflate încă în reţea îşi vor efectua cursele cu restricţii de viteză.

„Specialiştii noştri în meteorologie confirmă că prognoza s-a înrăutăţit, cu o probabilitate mare de deteriorare a căilor ferate din Scoţia. Această decizie a fost luată pentru a menţine pasagerii şi oamenii noştri în siguranţă”, a transmis NRS.

În unele regiuni din Ţara Galilor s-au înregistrat deja rafale de vînt de aproape 130 km/h

În unele regiuni din Ţara Galilor s-au înregistrat deja rafale de vînt de aproape 130 km/h.

Furtuna Isha va provoca „fără îndoială” unele condiţii „extrem de periculoase” pe drumurile din Marea Britanie, a avertizat şi compania britanică de servicii rutiere, RAC. Maşinile aflate pe rutele expuse la vînt sau la trecerea camioanelor riscă să fie „scoase de pe carosabil”, a declarat purtătoarea de cuvînt Alice Simpson. Şoferii ar trebui să fie atenţi la copaci şi ramuri căzute şi să se aventureze prin apă doar dacă sînt siguri că este puţin adîncă, a adăugat ea.

Vor fi copaci doborîţi, linii electrice căzute, coşuri de gunoi aruncate pe jos, au avertizat specialiştii.

Şi în timp ce majoritatea avertizărilor meteorologice se referă la vînt, în unele zone din Marea Britanie vor fi înregistrate şi ploi abundente, de 40 de litri pe metru pătrat, nefiind excluse inundaţii, pentru că ploile se vor combina cu topirea zăpezii, iar solul este îngheţat. Niveluri ridicate ale rîurilor sînt preconizate în Anglia şi Ţara Galilor.

În plus, o tornadă ar putea lovi părţi vestice ale Regatului Unit, a anunţat duminică Met Office. O zonă de „alertă pentru tornadă” a fost emisă duminică după-amiază pentru Irlanda de Nord, precum şi pentru părţi din Scoţia şi nordul Angliei, ceea ce înseamnă că o „tornadă puternică” este posibilă în aceste regiuni.

Schimbările climatice sînt un factor care a contribuit la aceste fenomene, iar astfel de furtuni devin noua normalitate.

0
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?