X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Fostul șef al NRA-ul lobby-ul american pentru arme, găsit vinovat de corupție

24 feb. 16:20   Externe
2372 0

Fostul şef al National Rifle Association (NRA) Wayne LaPierre, care a demisionat în ianuarie din lobby-ul armelor foarte influent în politica americană, a fost găsit vinovat la civil vineri de administrare defectuoasă şi corupţie de către un tribunal din New York.

Acest verdict al unui juriu civil raportat de mai multe media americane precum ABC şi CNN este însoţit pentru Wayne LaPierre de obligaţia de a plăti o despăgubire de 4,3 milioane de dolari, transmite jurnal.

Postul de televiziune ABC a explicat că juriul a stabilit că LaPierre - lider istoric al NRA înainte de a părăsi lobby-ul în ianuarie - a costat organizaţia sa aproximativ 5,4 milioane de dolari din cauza administrării defectuoase. Dar între timp a plătit un milion de dolari.


Aceasta este o nouă victorie pentru procuroarea generală a statului New York (echivalentul unui ministru regional al justiţiei), Letitia James.

Această aleasă a Partidului Democrat, care a obţinut pe 16 februarie într-un proces civil la New York amendarea fostului preşedinte Donald Trump cu 355 de milioane de dolari, a lansat o acţiune civilă în august 2020 împotriva lui Wayne LaPierre şi NRA.

El a fost anchetat pentru cheltuieli personale somptuoase plătite de NRA şi alte abuzuri de bunuri sociale, în special călătorii cu avionul şi sejururi pe iahturi.

LaPierre şi NRA au negat toate acuzaţiile, scrie AFP, citat de Agerpres.

Cu trei zile înainte de proces, acest lider în vîrstă de 74 de ani şi-a anunţat demisia de la conducerea NRA, efectivă din 31 ianuarie, după trei decenii ca şef al unei organizaţii de cinci milioane de membri, cu o influenţă foarte puternică asupra membrilor Congresului şi politicii americane.

Asociaţia cu o vechime de 150 de ani, presupusă a fi non-profit, este înregistrată la New York şi a declarat faliment în 2021. Dar această procedură a eşuat.

Sub conducerea lui Wayne LaPierre lobby-ul a devenit extrem de activ pe lîngă responsabili politici, pe care îi finanţează sau îi notează nefavorabil, reuşind să blocheze în Congres propunerile legislative considerate ca limitînd dreptul de a deţine şi de a purta o armă de foc.

De exemplu, NRA a plătit zeci de milioane de dolari campaniei lui Donald Trump în 2016.

3
4
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?