X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Fostul preşedinte al Peru, eliberat din închisoare

7 dec. 2023,, 13:30   Externe
18869 0

Fostul preşedinte al Peru, Alberto Fujimori, a fost eliberat după 15 ani de închisoare. Curtea Constituţională a ţării a restabilit graţierea prezidenţială acordată acum şase ani lui Fujimiro, în vîrstă de 85 de ani.

El este o figură care provoacă multe divergenţe, fiind încarcerat pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului în timpul mandatului. Fostul preşedinte ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în momentul graţierii sale.

Fujimori a părăsit închisoarea, purtînd o mască pe faţă, susţinut de doi dintre copiii săi, Kenji şi Keiko Fujimori, care a pierdut ultimele alegeri prezidenţiale cu o diferenţă foarte mică, notează Noi.md cu referire la mediafax.ro.

Cînd a fost condamnat la închisoare în 2009, la vîrsta de 70 de ani, majoritatea peruanilor au presupus că fostul lider îşi va petrece restul vieţii în închisoare. Însă, în decembrie 2017, a fost dus din închisoare la spital din cauza unor probleme de sănătate. El suferea de tensiune arterială scăzută şi de un ritm cardiac anormal.

În aceeaşi lună, Fujimori a fost graţiat de preşedintele Pedro Pablo Kuczynski, după ce medicii au declarat că boala sa era incurabilă, adăugînd că închisoarea reprezenta un "risc grav pentru viaţa sa".

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?