X 
Arşiţa stiri: 169
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Fostul președinte al Băncii Europene de Investiții, cercetat de procurorii UE

25 iun. 12:16   Externe
2697 0

Procurorii UE, conduși de Codruța Kovesi, însărcinați cu investigarea infracțiunilor financiare grave, îl anchetează pe fostul președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).

Luni, Parchetul European (EPPO) a anunțat într-un comunicat că ancheta vizează "două persoane suspectate de corupție și abuz de influență, precum și de deturnare de fonduri UE", transmite newsweek.ro

Werner Hoyer, care s-a retras din funcția de președinte al BEI la sfîrșitul anului 2023, este vizat în acest caz de corupție, a confirmat avocatul său pentru POLITICO.

Oficiali ai poliției din Germania și Luxemburg au confiscat în ultimele luni materiale legate de anchetă, potrivit a doi oficiali care au dorit să rămînă anonimi, pentru a descrie chestiuni confidențiale pentru POLITICO.

De asemenea, ofițerii au percheziționat locuința lui Hoyer.

Fostul președinte al Băncii Europene de Investiții este cercetat de procurorii UE, conduși de Kovesi


Hoyer a negat orice infracțiune prin intermediul avocatului său, care a declarat că ancheta EPPO se concentrează pe plecarea unui angajat al BEI și pe compensația plătită acestuia în acest context.

Hoyer a semnat pachetul de plecare, în conformitate cu normele BEI, ceea ce l-a implicat în anchetă - chiar dacă nu a participat la negocieri, a declarat echipa juridică a germanului.

"Acuzațiile împotriva mea sînt de-a dreptul absurde și, nefondate", a spus Hoyer într-o declarație trimisă prin e-mail către POLITICO.

"Mă aștept acum ca acestea să fie pe deplin investigate și clarificate și cer BEI să coopereze pe deplin cu EPPO. De asemenea, cooperez pe deplin cu EPPO și cer o clarificare completă a faptelor de acolo."

Așteptăm cu calm investigațiile", a declarat Nikolaos Gazeas, avocatul lui Hoyer. "Ele vor dovedi că acuzațiile penale împotriva clientului meu sînt nefondate și de-a dreptul absurde.

Acesta este și motivul pentru care clientul meu a solicitat în mod expres ridicarea imunității sale și a sediului BEI, astfel încît această acuzație să poată fi clarificată."

De la ce a pornit totul

POLITICO a contactat cea de-a doua persoană implicată în anchetă pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

Un purtător de cuvînt al BEI a declarat că împrumutătorul "nu poate comenta investigațiile externe în curs, cum ar fi aceasta. Conform practicii obișnuite a băncii, vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar."

Ancheta a început după ce agenția antifraudă a UE, OLAF, a semnalat cazul EPPO, care are competențe de investigare pentru a cerceta cazuri transfrontaliere, a aduce în instanță potențialii vinovați și a solicita despăgubiri pentru interesele UE.

Un purtător de cuvînt al EPPO a declarat că nu va face comentarii cu privire la o anchetă în curs.

3
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав